Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СИНИТЕ НАПУСКАТ ЯСЛАТА НА ДЪРЖАВНИТЕ КОМПАНИИ

Смяната на политическата власт в страната със сигурност ще предизвика сериозни размествания по етажите на държавната администрация. Няма да бъдат подминати обаче и хората от политическите кабинети на различните ведомства, чиито имена изобилстват в управителните бордове на все още държавните дружества.
През годините на прехода плеяда от приближени на властниците и дори те самите припечелваха немалки суми от странична дейност. Фигурите, свързани с властта се настаниха на топлите (и в повечето случаи, неангажиращи с някаква конкретна дейност) служби в редица търговски дружества. И въпреки че с годините приватизацията доста понапредна, такива съблазнителни места все още има.
Новото време на царското движение ще започне своите персонални реформи в администрацията, може би не веднага, но именно с подмяна на ръководните кадри в останалите все още нераздържавени предприятия. Заради процедурни проблеми обаче промените ще се забавят за известно време. Още в първите дни на управлението си правителството на Национално движение Симеон Втори и коалиционните му партньори ще се изправят например пред общото събрание на Булгартабак холдинг, насрочено за 26 юли. На него представителят на новия управленски екип от икономическото министерство, което е принципал на държавните акции в холдинга, ще седи редом с председателя на съвета на директорите му Христо Михайловски. Той бе заместник във ведомството на Петър Жотев, може би не само защото е зет на Йордан Соколов, бивш председател на 38-ото Народно събрание. Изпълнителен директор на холдинга пък е хасковлията Бойко Кишков. За него се говори, че е в близки отношения с низвергнатия от СДС Христо Бисеров.
Ако новата власт реши да се отърве от политическите назначения в ръководството на тютюневия холдинг, това няма да е толкова лесно. Защото в дневния ред на общото събрание не е включена точка за избор на нови членове на съвета на директорите. А дописването й в Държавен вестник за краткия период между избора на правителство и провеждането на форума е трудно осъществимо. На самото общо събрание могат да се допълват нови точки само в случай че на него е представен 100% от акционерния капитал. А при публично дружество с хиляди дребни собственици това на практика е невъзможно. Така царските управници ще могат да сменят Михайловски, Кишков и други техни колеги, които са им неудобни, едва на следващото събрание на Булгартабак холдинг. Подобно е положението и с дъщерните дружества на холдинга, в борда на които има доста местни политически лица.
Любопитно е какъв ще бъде в обикновения живот зетят на Соколов. Той е инженер по образование, но изобщо не е работил по специалността си. Затова нищо чудно да се върне към предишното си поприще на международен съдия по тенис на корт.
Дали за пари, заради други облаги, или просто за контрол върху дейността на държавните компании, в техните бордове участват и представители на най-висшата администрация. Шефът на приватизационната агенция Левон Хампарцумян например председателства съвета на директорите на оръжейната фирма Кинтекс. Той бе избран там миналото лято, още докато беше заместник-министър на икономиката. И тъй като години наред преди да се приватизира в борда на БУЛБАНК неизменно присъстваше шефа на Кинтекс на Левон може би му е писано да попадне точно там, но от 1 септември и то като председател на УС на вече частната банка.
За ново препитание ще мисли и шефката на пресцентъра на икономическото министерство. Славка Бозукова, която все още заема най-престижното място - председател на съвета на директорите на държавната печатница ИПК Родина. Нейната колежка от Министерския съвет Албена Воденичарова е заместник в борда на София-БТ. Според информация на в. БАНКЕРЪ, някои от служителите в пресцентъра на икономическото ведомство вече се ориентират към журналистиката. Те безспорно ще са изключително ценни с натрупаните си познания в мегаведомството на Жотев.
Близки до управляващите в АП смятат, че към медийна реализация да се върне и шефката на пресцентъра на Агенцията за приватизационното ведомство Нора Стоичкова. Преди известно време тя намекна пред журналисти, че отново може да станат колеги.

Същото от доста време намеква и шефката на МБРР Поли Михайлова.

Политическата ръка е пипала здраво и в транспорта и съобщенията, контролирани досега от представителя на Демократическата партия Антони Славински. Затова и не е чудно, че хора от младшия коалиционен партньор в правителството на Иван Костов заемат силни позиции в подопечните му предприятия. Типичен пример за това е Явор Димитров - председател на борда на директорите на параходство Българско речно плаване. Той е на този пост от април 2000 година. Димитров стана известен през есента на 1999 г., когато се яви като кандидат за кмет на Русе от ОДС, но загуби категорично от независимия Димитър Калчев. Малко след поражението си той започна работа като съветник на местната областна управа. Още щом зае позиции в БРП, Димитров замина на близо половингодишно обучение по речно плаване в Канада.
Друг член на Демократическата партия, който последва министър Славински в кулоарите на изпълнителната власт, бе главният секретар на Министерството на транспорта и съобщенията Гроздан Караджов. Освен този пост той заема и председателското място в борда на директорите на БТК, където беше назначен след последната кадрова промяна през август миналата година. Караджов се е подвизавал още като председател на съвета на директорите на Деспред, а по-рано е бил юрист в Отворено общество.
Деветчленният управителен съвет на БДЖ вероятно ще бъде съкратен на пет души. Очаква се веднага след обявяването на новото правителство от него да дерайлира Валентин Ценов, завеждащ икономическата политика в Министерството на транспорта и съобщенията. Ценов е чужд на транспорта - той дойде в обединеното министерство от бившия Комитет по пощи и далекосъобщения. Повечето членове на управителния съвет също ще бъдат подменени, като обновяването ще започне от генералния директор на БДЖ Владимир Дунчев, под чието ръководство железницата за първи път през своето 113-годишно съществуване излезе извън релси.
Ще си тръгне и председателят на съвета на директорите на Български морски флот Валентин Гълъбов, който е началник на управление Структурна реформа в транспортното ведомство. Компанията едва ли ще затъне по-дълбоко и без Атанас Атанасов - директор на изпълнителна агенция Пристанищна администрация. Той е известен като дясната ръка на лидера на българските радикалдемократи Александър Йорданов, отскоро посланик в Македония. Атанасов бе началник на кабинета на Йорданов, когато през 1992-1994 г. той председателстваше Народното събрание. По-късно Атанасов последва благодетеля си и във Варшава като административен директор на българското посолство в Полша.
Промени ще настъпят и в петчленния съвет на директорите на АЕЦ Козлодуй. От него със сигурност ще излезе Антон Иванов, представител на Държавната агенция за енергетика и енергийно регулиране, за когото се твърди, че е близък на Иван Шиляшки. Мястото ще опразни и изпълнителният директор на централата и член на борда Йордан Йорданов. Спокоен може да бъде само Иван Хиновски от Енергопроект, който освен че е известен специалист, е и близък с доц. Веселин Близнаков - заместник-председател на парламентарната група на НДСВ и председател на Българското ядрено дружество.
Голяма чистка предстои и в управителния орган на Националната електрическа компания. Пръв в списъка е изпълнителният директор на НЕК Данаил Тафров. По реда ще си ще се обновят и бордовете на седемте електроразпределителни дружества, които се очаква да бъдат обявени за бърза приватизация.

Не стои така въпросът пред други, местни босове, като директорката на пловдивския козметичен завод Ален мак Антонина Хекимова. Тя е известна с роднинските си връзки с Христо Бисеров. Явно обаче Хекимова има стабилни контакти и извън кръга на бившия главен секретар на СДС, защото се задържа поста си и след общото събрание на дружеството, проведено в края на март тази година. Сега обаче столът й може да се разклати. Тя отдавна е в конфликт с Кенет Лефковиц, който е шеф на австрийската компания ЕПИК - най-големия частен акционер в Ален мак. Лефковиц пък поддържа добри отношения с членове на икономическия екип на НДСВ. До голяма степен вече става вече ясно кой държи козовете в подреждането комбинация в бъдещия борд на производителя на пасти за зъби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във