Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СИНЬОТО ГОРИВО СТАВА ВСЕ ПО-СКЪПО УДОВОЛСТВИЕ

Докато у нас управляващи и енергийни фирми си играят на доброто и лошото ченге, в Москва се развихри масирана медийна офанзива на тема скъпият природен газ. Във вторник, 18 март, централната руска преса публикува състоялия се в Кремъл разговор между председателя на Газпром Алексей Милер и Владимир Путин. Диалогът, който засяга и нашата страна, е твърде любопитен и доста показателен.
На срещата Алексей Милер обяснил на Путин, че текущите показатели значително са надхвърлили дори и газпромовските прогнози за 2008-а, в чиито планове е залегнала средна цена на синьото гориво през тази година от 310 долара за 1000 куб. метра. В момента обаче цената на газа за Европа надхвърля 370 долара и сегашните прогнози на руския газов гигант вече са за средни стойности от 378 долара, които могат да достигнат и границата от 400 долара за 1000 куб. метра.
Една от причините за този ценови ръст, според Путин, е ниският курс на долара. Шефът на Газпром бил на същото мнение, но отбелязал, че динамиката на газовите цени изпреварва темповете на поевтиняване на американската валута. От друга страна, това никак не влияело върху ръста на търсене на газ в Европа. Ако през 2007-а Газпром е доставил в ЕС 151 млрд. куб. м, то през 2008-а планира 157 милиарда. Във връзка с повишеното търсене на европейските пазари особено голямо значение придобиват новите газопроводи за Европа, посочил по време на разговора председателят на Газпром, допълвайки, че значителни количества руски природен газ ще постъпват именно по Северен поток и Южен поток.
Становището на Алексей Милер е, че европейските потребители на природен газ могат да очакват нови сътресения през 2009 година. Тогава Казахстан, Узбекистан и Туркменистан ще преминат към принципите на европейското ценообразуване, което означава, че вече няма да има евтин средноазиатски газ. Позицията на нашите средноазиатски партньори е окончателна и не подлежи на преразглеждане, съобщи шефът на Газпром на Путин. По думите му това поставя руския холдинг в нелека ситуация - компанията купува газ от Средна Азия както за вътрешния баланс на страната, така и за износ. Смятаме - казал Милер - че при формирането на бюджетите си за следващата година потребителите на средноазиатски газ трябва за отчитат тази динамика на цените, която реално съществува в момента на европейските пазари.
На въпрос на Владимир Путин как решението на Казахстан, Узбекистан и Туркменистан ще се отрази на партньорите на Газпром Милер отговорил: Ако става въпрос за нашите традиционни партньори в Западна и Централна Европа, доставките на газ за тях се осъществяват на базата на дългосрочни договори, чиято крайна дата надхвърля 2030 г. (б.ред. - договорът на Газпром с България е до 2035 година). Затова ние там работим с абсолютно ясни и предсказуеми условия... Но отношенията ни с някои републики от бившия СССР още не са преминали на пазарни релси. Милер има предвид Белорусия, Молдавия, Армения, а също така и Украйна и според него решението на азиатските партньори на Газпром принуждава компанията в близко време да започне сериозен диалог с тези страни.
Междувременно стана ясно, че още в началото на 2009-а цената на казахстанския газ, купуван от руския газов гигант, може да бъде увеличена със 60-70 процента. Това е оповестил през седмицата президентът на националният монополист КазМунайГаз Узакбай Карабалин. В момента Газпром купува гориво от тази държава на цена 180 долара за 1000 куб. м, но КазМунайГаз планира да повиши експортните нива до европейските, които са средно около 330 долара за 1000 куб. метра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във