Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Синдикатите са притеснени за бъдещето на ВМЗ

Значително е намаляла производителността във „Вазовски машиностроителни заводи“ през последните месеци. Това казаха представителите на двете синдикални организации в предприятието – КТ „Подкрепа“ и КНСБ на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Спешната среща бе поискана от синдикалистите, които са притеснени за бъдещето на „ВМЗ“ и заплатите на трудещите се в него. В разговора участие взе и председателят на КТ „Подкрепа“ инж. Димитър Манолов.

ВМЗ вече е минавал през големи кризи, когато с месеци хората не получаваха заплати. Няма да допуснем това да се повтори, особено във време, в което търсенето е по-голямо от предлагането, подчертаха представителите на синдикатите. По думите им сегашното ръководство на завода се занимава с всякакви други въпроси, но не обръща достатъчно внимание на производствения процес. Правят се акции, които най-вероятно целят медийно отразяване, но не допринасят за стабилността му. На този фон производителността пада, говори се и за недостиг на материали. Ако тези процеси се задълбочат, ВМЗ ще изпадне в невъзможност да изпълнява подписаните си договори, по които вече са получени аванси, отбелязват от синдикатите.

Наблюдават се и масови назначения в администрацията на завода вместо да се подсилва производството. Някои от новоназначенията взимат рекордни месечни възнаграждения.  По непотвърдена информация в договорите им са записани клаузи за сериозни обезщетения в случай на освобождаване. Същевременно дългогодишни служители са подложени на натиск да напуснат предприятието. Сред тях е директорът „Човешки ресурси“, която от 42 г. работи във ВМЗ.

Икономическият министър е възложил да му се предостави информация за реалното положение в завода до края на седмицата и се ангажира всяка следваща стъпка, касаеща бъдещето му да бъде обсъждана оперативно с работниците, в лицето на синдикатите.

Министър Стоянов потвърди, че договореното увеличение с 20% на заплатите на трудещите се във ВМЗ ще бъде запазено. „Заедно с това трябва да търсим механизми за насърчаване на работниците на стратегически позиции в предприятието, за да ги запазим и развиваме, защото хората са настоящето и бъдещето на ВМЗ“, категоричен е той. Според него е ключово да се търсят всички възможности за нови инвестиции за модернизация, за да започне предприятието да произвежда и продукти от т.нар. НАТО стандарт.

Обсъдено е и негативното отражение, което блокирането на работата на Комисията по експортен контрол е дало върху ВМЗ. Припомняме, че предходният министър на икономиката и индустрията, в разрез със закона, повече от месец не бе свиквал специализираната комисия, която дава разрешенията за внос и износ за военнопромишления комплекс. Това е блокирало внос на материали за предприятия като ВМЗ и техен износ на готова продукция, по която се очакват плащания. „Радвам се, че направихме всичко по силите си толкова бързо да отпушим сектора, защото от това зависят заплатите на хиляди трудещи се. Надявам се подобно умишлено блокиране от държавата повече никога да не се случва“, каза още министър Стоянов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във