Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Синдикатите предлагат тригодишни програми за увеличение на доходите в градския транспорт

Тригодишна програма за увеличение на доходите на работещите в градския транспорт с поне 10% годишно предложи президентът на КНСБ Пламен Димитров. Целта е да се преодолее недостигът на хора и да се очертае ясна перспектива за развитие през следващите години. Той представи този вариант на кмета на Варна Иван Портних и подчерта, че подобна програма беше приета от Столичния общински съвет преди месец. Според него моделът ще работи добре в цялата страна. Президентът на КНСБ беше във Варна като част от кампанията „Сивото убива“, насочена срещу сивата икономика.

Целта на информационната кампания под мотото „Сивото убива“ е да се повиши обществената осведоменост и да се насърчи гражданското участие в процесите и политиките за ограничаване и превенция на недекларираната заетост в България. Според данни на Европейската комисия нейният процент у нас е 18 при средно равнище в ЕС около 11,6%. Най-засегнатите сектори от това явление са селското стопанство, където почти всеки втори е в сивата икономика, строителството и леката промишленост, особено в шивашкия сектор. Пламен Димитров посочи, че че вече работи и ново мобилно приложение – VOX KNSB, което дава възможност на хората да подават сигнали срещу некоректни практики на работодателите или фирмите. След време, на база на регистрираните жалби, синдикатът ще направи своеобразни регистри на работодателите, които ощетяват служителите си, както и на тези, които спазват правилата.

"В България около 80 на сто от автосервизите са в „сивия” сектор, предлагат услуги със съмнително качество и застрашават човешки живот. Поради неправилни и некачествени ремонти и поддръжка, извършени от нискоквалифициран персонал и с резервни части със съмнително качество, се повишава броят на пътните инциденти, причинени от неизправни автомобили", заяви Емил Германов от Съюза на автосервизите в България и допълни, че автопаркът у нас е много стар, обслужва се безобразно и катастрофите стават поради технически причини.

Около 6900 са регистрираните сервизи у нас, докато нелегалните са 3-4 пъти повече, посочи още Емил Германов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във