Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Синдикатите предлагат създаването на национална програма за дигитални умения

Конфедерация на независимите синдикати в България предлага създаването на национална програма за базови дигитални умения.Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на тържественото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, с което се отбелязва 100-годишния юбилей на Международната организация на труда  в Министерски съвет.

Според Димитров създаването на национална програма за дигитални базови умения е важна стъпка, която страната ни трябва да предприеме за бъдещето на пазара на труда предвид процеса на дигитализация.

"България свети в червено и страната ни е на последно място по дигитални умения в ЕС. Ние смятаме, че е крайно време дигиталната трансформация да застане в нашия фокус на вниманието. Затова предлагаме конкретни действия: нова схема в Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", обясни Димитров и изтъкна, че тя би могла да бъде за "дигитална трансформация на пазара на труда" и Националната програма за базови дигитални умения.

Той подчерта, че в следващия програмен период от Европейския социален фонд се предвижда финансиране от около 2,6 млрд. лв. Пламен Димитров заяви, че средствата би трябвало да се разпределят приоритетно.

Друго предложение на КНСБ е създаването на национален алианс за бъдещето на труда и бъдещето на фирмите, подобно на много държави, сред които Германия, Швеция, както и всички в Източна Европа. Той настоя и за приемането на още две конвенции на МОТ, свързани с колективното трудово договаряне.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във