Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Синдикатите предлагат работодателите да плащат първите пет дни от болничния лист

Синдикатите предлагат работодателите да плащат не три, а първите пет дни на болничния. Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Йоанис Партениотис настоя премиерът Бойко Борисов да свика извънреден Национален съвет за тристранно сътрудничество, на който да бъде обсъден въпросът.

"Как съответно да бъдат разрешени, какви мерки да се взимат, как да се увеличи контролът, кой колко да плаща, как да го плаща. Позицията, както ви казах, това е предложение, което ние, там на място, ще го внесем пред социалните партньори и там съответно ще сблъскваме нашите идеи и нашите аргументи "за" и "против", обясни синдикалистът.

Работодателите настояха за работещи мерки за справяне с фалшивите болнични. Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал в България заяви, че ако не бъде уважено искането им, ще напуснат Тристранния съвет.

"Ще се стигне до ден, в който преди или след празник, всички работещи в отделни предприятия, ще са в болничен. Това е неизбежно. Въпросът не е дали, въпросът е кога", предупреди той.

От партия "Воля", които са организатор на срещата, не постигнаха съгласие със синдикатите и работодателите по темата кой да плаща болничните. След срещата зам.-председателят на парламентарната група на "Воля" Кръстина Таскова потвърди, че при второто четене на бюджета ще предложат парите да са за сметка изцяло на държавата.

"Бизнесът да не бъде натоварван с тези плащания и всъщност скрито, косвено да бъдат повишавани данъците му. А държавата трябва да се грижи за служителите си, тъй като бизнесът от една страна има ангажимент да внася осигуровки, от друга страна има ангажимент да удържа тези осигуровки от своите служители и отново да ги маха по сметки на бюджета. Така че няма как, не е честно и не е коректно към него да поема и тези три дни от  болничния", разясни депутатката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във