Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Синдикатите предлагат минималната пенсия да стане 370 лева

С предложените промени се гарантира, че всички около 2 млн. и 80 хиляди пенсионери ще получат увеличение на дохода си от пенсия. 

Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика ще разгледа на първо четене предложенията на служебното правителство за актуализация на пенсиите. С предложените промени се гарантира, че всички около 2 млн. и 80 хиляди пенсионери ще получат увеличение на дохода си от пенсия. 

Една от най-съществените промени е вдигането на пенсиите. От първи октомври се предлага минималният доход за възрастните да скочи от 300 лв. на 340 лв., социалната пенсия за старост - от 158 лв. на 170 лв., а максималната пенсия от 1440 лв. да стане 1500 лв.

КНСБ предлага минималната пенсия да стане 370 лева, а максималната да е поне 1630 лв.

"Ние категорично считаме, че подходът трябва да бъде друг. Трябва да има минимална пенсия и държа да подчертая, че хората, които получават минимална пенсия, не получават подарък”, каза Ася Гонева от КНСБ.

Дали предложенията ще станат факт, ще стане ясно, след като актуализацията на бюджета бъде гласувана в Народното събрание. На този етап промяната в доходите на пенсионерите не е свързана с повишаване на данъците на работещите.

Работодателите обаче скочиха срещу увеличението на минималната пенсия. „В края на миналата година беше повишена вече от 250 на 300 лв. Нашата позиция е, че наистина не трябва да има хора под линията на бедност, но пенсиите не са социални помощи”, коментира Добрин Иванов от АИКБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във