Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Синдикатите предлагат да се увеличи обезщетението за безработица

КНСБ предлага нови мерки, насочени към конкретни групи, засегнати от кризата, които да влязат във втори социално-икономически пакет. Конфедерацията предлага да се увеличи минималното обезщетение за безработица, което е 9 лв. на ден и не съответства на записаното в закона - 60% от дохода, върху който се е осигурявал работникът. Тогава минималното обезщетение трябва да е 360 лв., а в момента е под 200 лв.

"Това ще внесе справедливост за тези, които са били на минимална заплата. На тези, които нямат достъп до обзещетение, поради една или друга причина, трябва да им се дадат ваучери за храна за поне 60% от минималната заплата. Това е мярка, която час по-скоро трябва да се реализира, за да имат тези хора поне какво да ядат", коментира в телевизионно интервю президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Синдикатите предлагат да се предвиди мярка и за самоосигуряващите се лица, засегнати от кризата. За целта трябва да има подоходен тест и на тази база няколко месеца лицата да имат доход, който да им позволи да преминат през кризата. За майките, които се грижат сега за децата си, пък трябва да има допълнителен отпуск по примера на много други държави. ЗА КНСБ предлага да се свика от министър Деница Сачева Тристранния съвет - представители на правителството, бизнеса и синдикатите. Тя се е съгласила.

"Поискали сме среща и с премиера Бойко Борисов, съвместно с работодателите, за да се обсъди следващият кръг мерки - икономически и социални и да се погледне след месец май какво се случва с останалите сектори извън силно засегнатите ресторантьорство и хотелиерство. За целта ще се необходими още средства и затова конфедерацията е съгласна с финансовия министър Владислав Горанов за вдигане на тавана за нов държавен дълг", каза Димитров. 

72 средни и големи предприятия със заети над 40 344 служители са засегнати към момента от започналата криза заради глобалната пандемия с COVID-19 и въведеното извънредно положение у нас. Това показва проучване на КНСБ към 6 април чрез регионалните структури на конфедерацията в цялата страна за социалното напрежение във фирмите и учрежденията и последствията от ефектите на COVID – 19. Общо наблюдаваните фирми са 93.

Събраните данни показват, че 78% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск, в 24% прибягват към неплатен отпуск, а в 13от фирмите се стига до освобождаване на работещите или предстоят съкращения.

Най-много засегнати предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в сектор преработваща и лека промишленост, строителство, следван от производството на авточасти и автомонтьорство, транспорт и ВиК сектора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във