Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Синдикатите подготвят протест, искат 12-13% ръст на доходите

Президентът на КНСБ Пламен Димитров

От КНСБ и КТ "Подкрепа" са подготвили декларация със социални искания. Тя ще бъде връчена на президента Румен Радев и на депутатите от 48-ия парламент. Това съобщи пред репортери президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той обясни, че освен доходите и социалните права, в декларацията има искания и предложения във връзка със Зелената сделка и енергетиката. Синдикатите ще искат среща и с президента. Димитров уточни, че се предвижда съвместна протестна акция между двата синдиката. 

За доходите две неща са от най-голямо значение. На първо място е компенсиране на цялата инфлация до края на годината както в държавния, така и в частния сектор по всички възможни начини и договаряне на ръст на заплатите. Възстановяването на загубената покупателна стойност също е цел, която поставят синдикатите за 2023 г. Димитров подчерта, че има драстично поскъпване на основните стоки. И добави, че за бюджета за догодина синдикатите настояват за 850 лева минимална работна заплата и 12-13% ръст на доходите.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов посочи, че са водени разговори с министъра на енергетиката за това, че трябва да договорят спешно мерки в Националния план за възстановяване и устойчивост. Синдикатите са били запознати с проектозакон, с който се предвижда две тарифи за електроенергията. По думите му това предложение трябва да се изясни. Парламентът непременно трябва да приеме бюджет, подчерта синдикалистът.

На дискусия днес КНСБ и КТ "Подкрепа" обсъдиха проблемите в различните сектори. Коментираха със своите членове съвместните си искания, които ще отправят към държавния глава и депутатите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във