Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Синдикатите подготвят национален протест заради болничните

КНСБ и КТ "Подкрепа" подготвят обща национална протестна демонстрация за края на месец ноември, ако в близките дни управляващите не оттеглят предложението си първият ден от болничните да не се заплаща.

Предстоят срещи на стачните комитети на двата синдиката. Работещите са готови на радикални действия заради намерението първият ден от болничните да не се плаща, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В неделя КТ "Подкрепа" обяви готовност да напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество и да организира масов национален работнически протест. 

Синдикатите настояват премиерът Бойко Борисов да се запознае с техните аргументи в спешен порядък, тъй като срокът за промени в Бюджет 2020 изтича на 20 ноември.  

Националните работодателски организации подкрепят идеите на управляващата коалиция за болничните. "Принципното становище на БТПП, а и на всички организации на работодателите е, че не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични. Различните варианти, които сме предлагали, все още са актуални – постепенно намаляване на разходите на работодателите и прехвърлянето им изцяло към бюджета на ДОО", заявиха в своя позиция от Българската търговско-промишлена палата. 

КРИБ подкрепи напълно предложението първият ден от болничните да не се заплаща. От организацията подчертават, че това трябваше да е направено много отдавна – веднага след приключването на световната финансова и икономическа криза, тъй като плащането на първите три дни болнични от работодателя беше включено само като временна антикризисна мярка. 

Според управляващите приемането на предложението ще пресече злоупотребите с фалшивите болнични.

Facebook logo
Бъдете с нас и във