Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Синдикатите ни подкрепят британските докери

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) изрази своята солидарност към стачкуващите работници в Обединеното кралство в борбата им за техните справедливи искания.

Вчера (21 август) започна планираната 8-дневна стачка на работниците в най-голямото пристанище за разтоварване на контейнери във Великобритания „Феликсстоу“. Недоволни от несправедливото си заплащане, близо 2000 докери спряха работа.

В свое изявление генералният секретар на синдиката „Юнайт“ Шарън Греъм посочи, че фирмата, управляваща изключително печелившото пристанище, и нейната компания майка слагат на първо място печалбите на акционерите, а не благополучието на работниците.

“Могат да дадат на работниците прилично увеличение на заплатите. Ясно е, че и двете компании предпочетоха да осигурят милиони паунди печалба и дивиденти вместо да дадат на работниците си достойни заплати”, заяви Греъм.

Ръководството на пристанището твърди, че е предложило на служителите си увеличение на заплатите средно с над 8 процента, но на фона на това по последни данни инфлацията във Великобритания е с рекордните 10.1 процента.

Страната е изправена пред най-тежката ценова криза от 40 години насам. Заплатите на британците обаче не се увеличават с темпа на инфлацията, докато сметките за храна и битови услуги нарастват главоломно.

Конфедерацията на независимите синдикати в България обяви, че подкрепя профсъюза „Юнайт“ в усилията му да защити достойния начин на живот на британските работници.

КНСБ подчертава, че инфлацията в България, която достигна 17.3 процента през юли, също „изяжда“ увеличенията на заплатите, а в редица сектори вече има социално напрежение заради размера на заплатите и риска от загубване на работните места.

Борислава Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във