Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Синдикатите искат 8,5 млн. лева за медицински сестри в училищата

КНСБ иска от държавата 8,5 млн. лева за медицински сестри в училищата. Ако парите бъдат отпуснати, медицинските специалисти ще получават заплата от поне 900 лева месечно. Проблемът е, че медицинските сестри в училищата получават многопо-ниски заплати в сравнение с колегите си в болниците, а също и с учителите, с които работят в една сграда. Зачестилите протести на медицински сестри през последната година отново повдигнаха темата за възнагражденията в сектора. 

Президентът на синдиката Пламен Димитров обяви на пресконференция днес, че към момента в 26 общини в цялата страна в сектора на детските кухни и яслени групи, както и в 31 общини в здравните кабинети в детските градини и училищата, заплатите са между 900 лева до 1000 лева.

Димитров обяви, че в 40 общини в детски ясли, детски кухни и яслени групи, както и в 65 общини в здравните кабинети в детските градини и училищата, основните заплати са все още между 610 и 700 лева. Близо 2000 от единайсетте хиляди, заети в сектора, работят в Софийска община, където най-накрая е договорен ръст на заплатите до достигане на 900 лева, като скокът е съществен, тъй като заплатите са били 636 лева. 

На 15 март Министерството на финансите трябва да определи единните разходни стандарти за 2021 година. Сега е важно да се дадат реалистични единни разходни стандарти и тези 8,5 млн. да бъдат разпределени през конкретно увеличение на единните разходни стандарти.

КНСБ предлага и промяна в наредбата за здравните кабинети, която казва, че когато има 800 деца в едно училище и 60 деца в детска градина, може да има един зает медицински специалист, което според Конфедерацията е непостижимо в малките общини. Затова синдиката предлага намаляване на заложения брой на децата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във