Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Синдикати искат оставката на шефа на агенция "Автомобилна администрация"

Националният такисметров синдикат иска оставката на изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА) Бойко Рановски.  От ведомството не са се справили с нерегламентираната конкуренция на официалните жълти коли, включително руското мобилно приложение „Максим“, което представлява нещо като аналог на „Юбер“. То продължава да се използва активно в 5 големи български града, въпреки че таксиметровия синдикат са алармирали за него още през 2018 г. Това стана ясно по време на пресконференция на организацията на таксиметровите шофьори, посочват от бранша.

Според Красимир Цветков от синдиката незаконните и нерегламентирани практики притискат сериозно официалния сектор на таксиметровите услуги от години насам, за което представителите на бранша са алармирали многократно. Въпреки това обаче от страна на ИААА те не са видели конкретни действия за ликвидиране на проблема. Той добави, че има и решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗП), в което се посочва изрично, че руското мобилно приложение представлява незаконна дейност и нелоялна търговска практика. Но въпреки и това „Автомобилна администрация“ все още не е предприела действия за премахването му от пазара. "Националният таксиметров синдикат считаме, че подобни действия или бездействия от страна на ръководството на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ реално засилват натиска от нелоялната конкуренция върху бранша ни, който вече втора година функционира в условията на криза", посочи още Цветков.

Липса на контрол – това е причината за смъртността по пътищата, причинена от пълното безхаберие на контролните органи, заяви от своя страна Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. 

Таксиметровите превозвачи вече са поискали официално от Столичния общински съвет да увеличи пределните цени за услугите. Оттам вече са предприели частична мярка в подкрепа на таксиметровите шофьори. Комисията по транспорт е взела решение за намаляване на патентния данък за 2022 г. от сегашните 850 лв. на 300.

Facebook logo
Бъдете с нас и във