Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Синдикати и бизнес съзряха лобистки интереси в Енергийния борд

Работодатели и синдикати се обявиха против начина, по който функционира Енергийният борд. Това се казва в отворено писмо до премиера Георги Близнашки и вицепремиерът Екатерина Захариева. Документът е подписан от КТ "Подкрепа", КНСБ, Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците.

"След избора на членове на експертните групи към борда е видно, че нито един представител на национално представените работодателски и синдикални организации не попадна в техния състав. След наше изрично настояване Антон Иванов (кандидат на КНСБ и КТ "Подкрепа") беше назначен от т.нар. "държавна квота", недоволстват синдикати и бизнес. Според тях видно е, че в състава на Енергийния борд се оформят силни лобистки групи.

Освен това Енергийният борд вече е бил използван за легитимация на вече взето решение за увеличаване на цената на електроенергията от 1 октомври. "Подобно решение нито е било обект на дискусия, нито е подлагано на гласуване от членовете на борда", се казва още в писмото.


"Ние категорично не приемаме подобен модел на работа. Няма да приемем и да бъдем използвани като бутафорен декор за пи-ар операции, внушаващи, че еднолични решения са консенсусни и зад тях стоят представителите на социалните партньори.  Още веднъж бихме искали да изострим вашето внимание върху факта, че Енергийният борд е натоварен с огромни обществени очаквания и от решенията му произтича сериозна институционална отговорност. Затова предлагаме отново съставът на борда да бъде реконструиран", настояват още работодателите и синдикатите.


Те препоръчват Енергийният борд да бъде конструиран така, че в него да работят организации, които представляват различните обществени интереси и имат необходимия институционален и експертен капацитет. На първо място - трябва да участват представителните организации на работодателите и синдикатите. Освен всичко друго, те представляват в огромна степен самите потребители. Работодателските организации представляват индустриалните потребители in general, а синдикатите представляват не само работещите в енергетиката, но и всички трудещи се потребители на електроенергия.

На второ място в Енергийния борд би трябвало да участват и организациите на потребителите, както и браншови организации на работодатели и на синдикатите от сферата на енергетиката.
Синдикати и бизнес настояват още в Енергийния борд да не участват юридически лица, регистрирани по търговския закон (както и гравитиращи около тях нестопански организации), независимо от дела им в произвоството или в разпределението на електроенергията в България. Тези дружества - производители и електроразпределители се представляват прекрасно от съответните браншови и национални работодателски организации.

На практика, Енергийният борд трябва да бъде "три плюс едно" или направо "четири партитен". Страни в него трябва да бъдат държавата, работодателите, синдикатите и организациите на потребителите. Юридическите лица - търговски дружества, трябва да се представляват от съответните браншови и национални работодателски организации.
"В Енергийния борд трябва да вземем начина на взимането на решения от досегашната законово установена практика в тристранното сътрудничество - социалния диалог. Казано по друг начин - решенията трябва да се взимат с консенсус, иначе те просто няма да имат стойност", се казва още в писмото на синдикалните и работодателските организации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във