Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Синдикат настоява за много по-високо заплащане на нощния труд

Конфедерацията на труда "Подкрепа" настоява за промяна в заплащането и ограничаването на нощния труд. Днес синдикатът ще внесе предложението си  до Комисията по доходи и жизнено равнище в Министерството на труда и социалната политика.

Според КТ "Подкрепа" нощният труд съсипва биологичния и социален живот на хората. От 10 години нощният труд се доплаща 25 стотинки на час, което налага спешни и адекватни промени. Профсъюзът настоява то да се увеличи десетократно - на 2 лева и 55 стотинки. Освен това предлагат заплащането да бъде обвързано с минималната или с основната заплата и да расте всяка година заедно с увеличението на доходите. В момента около 400 000 българи полагат нощен труд.

Според представителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Милена Ангелова обаче и сега няма пречка работещите да договорят с работодателя си по-високо допълнително възнаграждение за нощния труд. Тя заяви, че исканият от синдикатите скок в заплащането с над 1000%, не е възможен.

„Няма да подкрепим предложенията във вида, в който са внесени, защото исканото увеличение е с над 1000%, и то в последната секунда, когато са готови разчетите за 2019 г.”, коментира Ангелова пред Нова телевизия и добави, че работодателите искат определяне на почасов размер на минималната работна заплата и цялостна реформа в тази част от трудовото законодателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във