Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Симеон Сакскобургготски рекламира България пред испански инвеститори

Конференция, посветена на България под надслов „Среща България-Испания“, се проведе в седалището на Конфедерацията на испанските предприемачески организации с участието на бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Участие като лектори взеха председателят на Конфедерация Хуан Росел, държавният секретар по въпросите на Европейския съюз Хорхе Толедо, посланик Иван Кондов, Хосе Луис Кайсер, генерален директор по търговска политика и Мария Апариси, заместник главен директор по търговска политика за страните от Европа, Азия и Океания.Това съобщиха от пресофиса на Сакскобургготски. 

Събитието имаше за цел да запознае испанските делови среди с възможностите, които предоставя страната ни за чуждестранни инвестиции, с благоприятния бизнес климат у нас, както и основните икономически сектори, в които има интерес от инвестиции. На срещата се събраха представители на около 65 фирми и общо 90 души присъстващи.

Бившият премиер като основен лектор на събитието, говори за еволюцията, която е претърпяла България след падането на Берлинската стена и особено след влизането ни в Европейския съюз, както и възможността страната ни да бъде чудесна платформа и мост за испанските фирми към пазарите в Турция, Русия и страните от Близкия Изток.

„Благодарение на членството ни в ЕС успяхме да преодолеем тежката икономическа криза от 2008 г, да преживеем фалита на една голяма банка и да се справяме с бежанската криза. Би било много положително за страната да успее да се ребрандира и от бивш съветски сателит да си изгради имидж на стабилна и бързо модернизираща се страна с обещаващ ИТ сектор и способни и високо подготвени хора“, обясни Сакскобургготски. 

Държавният секретар по въпросите на ЕС изтъкна предстоящото председателство на България на ЕС като възможност да бъде привлечено вниманието на испанските фирми към страната ни, както и готовността на Испания да подпомогне България в администриране на европейските фондове или в сферата на туризма, отбранителните и инфраструктурни проекти, в които Испания има много опит и високи резултати.

Председателят на Конфедерацията на испанските предприемачески организации подари на Симеон Сакскобургготски малка сребърна статуетка, изобразяваща една от каравелите на Христофор Колумб като символ на първата предприемаческа инициатива на Испания в чужбина.

В края на събитието бе поднесено българско вино.

Facebook logo
Бъдете с нас и във