Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Сименс" и "Шкода" обжалват търг на БДЖ за 675 млн. лева

Световните гиганти в жп сектора "Сименс" и "Шкода" внесоха жалби в Комисията за защита на конкуренцията срещу Български държавни железници. И двете жалби са постъпили в КЗК на 10 септември.

Компаниите обжалват решението на БДЖ от 14 август за започване на процедурата по придобиването на 42 нови мотриси. Мотивите на "СИМЕНС МОБИЛИТИ" ГМБХ и "ШКОДА ТРАНСПОРТЕЙШЪН А.С." не са посочени в регистъра на антимонополната комисия. Жалбите са със статус "иницииран процес".

Прогнозната стойност на търга за новите влакове е 675 млн. лева без ДДС. Обществената поръчка включва също така пълна поддръжка на доставените нови мотрисни влакове за период от 15 години. Търгът не е разделен на обособени позиции, което означава, че сумата ще бъде получена от една компания или един консорциум от фирми. От държавните железници отбелязват, че по този начин ще се постигне "оптимален процес на управление на целия проект и максимална степен на отговорност на един изпълнител за извършваните дейности."

И "Сименс", и "Шкода" изпратиха официални писма до ръководството на БДЖ, в които оспориха условията на търга. Впрочем двете компании са водещите доставчици на подвижен състав за държавните железници. Най-модерните локомотиви в момента са доставени от "Шкода", а най-новите мотриси - от "Сименс".

Facebook logo
Бъдете с нас и във