Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Сименс" е единствен кандидат в поръчка на БДЖ за над 60 млн. лева

ДЗЗД "Сименс Трон" е единственият кандидат, подал техническа и ценова оферта по обявената процедура за доставка и гаранционна поддръжка на 10 броя новопроизведени магистрални електрически локомотиви за нуждите на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД”.

Прогнозната стойност на поръчката е 57.50 млн. лв. без ДДС, като след разглеждане и потвърждение на техническата оферта, процедурата ще продължи с отваряне на ценовото предложение и преговори с евентуалния доставчик.

Предполагаемата доставка на първите нови локомотиви е до 18 месеца след подписването на договора.

В средата на декември 2019 г. БДЖ съобщи, че заявление за участие в процедурата са подали също "Бомбардие транспортейшън" ГмбХ, консорциум "Екселор-Е.Л." и "Щадлер рейл Валенсия" С.А. 

Дружествата от групата на "Холдинг БДЖ" завършиха първото полугодие на 2019 г. с  обща загуба от 9 млн. лв. и по този начин не успяха да изпълнят плана си за постигане на печалба от 10 млн. лв. за периода. От официалните отчети се разбра, че това се дължи на увеличените с близо 19 млн. лв. харчове в системата. Над 10 млн. лв. повече са отишли за заплати, със 7.5 млн. лв. над разчетеното са отишли за електроенергия, а близо 3 млн. лв. допълнително са предоставени за външни услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във