Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Силистра ще почака за своята "Индустриална зона"

Няма конкретни действия от страна на община Силистра за изграждане на индустриална зона в града. Това стана ясно от отговора на министъра на икономиката Емил Караниколов по време на парламентарния контрол в петък. Въпросът бе поставен от народния представител от Обединени патриоти Александър Сабанов.

През месец май миналата година е имало среща в Силистра, на която е обсъждана идеята  и стъпките, които трябва да се предприемат от местната и централната власт за развитие на съвместен проект за изграждане на "Индустриална зона" в Силистра. В нея са участвали представители на местната власт, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов и депутатът Александър Сабанов.

Икономическият министър Караниколов отбеляза, че  вече е трудно да се привлекат инвеститорите, които да започнат свой проект "на зелено" или са много малко вече. Всеки, които е избрал България за развитие на свой проект очаква индустриална зона с изградена вече съпътстваща инфраструктура и когато дойде да може да монтира машините и да започне производство.

Така че инициативата трябва да е от местната власт в Силистра и на кмета д-р Юлиян Найденов (ГЕРБ, преизбран на последните местни избори). Първо трябва да се учреди общинско дружество, в което да се апортира свои терени, подходящи за индустриално производство. Едва тогава държавата чрез Национална компания "Индустриални зони" ЕАД ще може да участва в увеличение на капитала и създаване на съвместна фирма за изграждане и развитие на индустриалната зона.

Министерството не може да инициира създаване на общинско дружества за съвместна дейност с държавата, отбеляза икономическият министър в своя отговор.

Необходимостта от подобно вложение е повече от наложителна. Много предприятия бяха затворени през години. Безработицата е голяма. И сега много хора от Силистра всеки ден пътуват до Шумен, за да работят във фирми, базирани в изградения там индустриален парк, във Варна или други съседни населени места.

А иначе Силистра е много добра локация с възможности да привлече инвеститорския интерес - с речен, железопътен и сухопътен транспорт. Има фериботна връзка със съседния румънски град Кълъраш. Силистра се споменава и в плановете за изграждане на трети мост над река Дунав. Речното пристанище на Силистра създава възможности за връзка със страните от Европа, а то може да обслужва и речно-морски кораби.

Силистра е най-близката географска точка на България до Украйна, Молдова и Русия и това предполага успех при стартиране на нова РО-РО дестинация Силистра-Рени за транспортиране на камиони и леки автомобили между съседните страни (основно Турция, Гърция и Македония) към бившите страни от СССР. Градът е най-близката българска точка по река Дунав до Констанца - най-големият мултимодален хъб на Черно море.

Град Силистра е на 120 километра от Букурещ и на 150 километра от Варна, което прави мястото му удобно. Пристанище Варна дава коридор към Средиземно море и Атлантическия океан.  

Има и летище в землището на село Полковник Ламбриново, което спада към т.нар. малки летища на България. Предназначено е за вътрешни и международни полети за превоз на пътници и товари, както и за полети на селскостопанската авиация. Има и военна част, предназначена за съхраняване на бойни самолети. Намира се на около 13 км югозападно от Силистра. Пистата е дълга три километра. Собствеността на летището е държавна. Със заповед РД 08.1181/6.12.1999 г. на министъра на транспорта летище Силистра се закрива. Възможност за възстановяване на летището по предназначение е предоставянето му за ползване в съответствие със Закона за концесиите.

Министерството на икономиката вече води преговори с местните власти в редица населени места за изграждане на подобни индустриални зони - във Велико Търново, Сливен, Перник, Кърджали, Шумен и Казанлък, като проектите са на различен етап на развитие. Това е и избраната от правителството политика за привличане на инвеститори през тази и следващите години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във