Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Сийдблинк" завърши придобиването на платформа за групово финансиране

"Сийдблинк" (SeedBlink), наскоро навлязлата в България европейска платформа за съвместно инвестиране в технологични стартъпи, обяви, че е завършила придобиването на "Симбид" (Symbid), една от първите в света инвестиционни платформи за групово финансиране. Сделката има за цел да ускори покритието на SeedBlink като паневропейски играч, разширявайки географския ѝ обхват в Централна и Източна Европа и Бенелюкс, както и мисията ѝ да консолидира и изгради инфраструктурата за капиталово инвестиране за европейски технологични компании във всички етапи на развитие. 

Придобиването значително разширява кръга от инвеститори на SeedBlink, като увеличава общността от лица с високо материално състояние и включва професионалната мрежа от партньори за финансиране, с които Symbid вече е свързана - включително банки, фондове за рисков капитал и ангели инвеститори.

Symbid е основана през 2011 г. от екип холандски предприемачи и оттогава е изградила общност от 50 000 инвеститори в стартиращи предприятия, предимно от Бенелюкс. 

Според Йонут Патрахау, управляващ директор и корпоративно развитие в SeedBlink, и двете компании са си създали име в осигуряването на достъп на частни инвеститори до подбрани стартъп възможности в Европа. Иновациите са двигател на новата икономика и обединението на SeedBlink и Symbid ще подпомогне диверсификацията на портфейла и инвестиционната инфраструктура, като обедини предимствата на Изтока и Запада. „Бенелюкс е в полезрението на всички, тъй като остава силен технологичен регион в Европа благодарение на наличието на най-добрите технологични градове, държави с възможности, силно правителствено присъствие и добре свързана и образована работна сила“, отбелязва Патрахау

Робин Слакхорст, основател на Symbid, пък подчртава, че Европа се нуждае от повече технологични иновации, за да стане по-конкурентоспособна на световната сцена. Смелите основатели трябва да бъдат финансирани с достатъчен капитал, за да подхранват тези амбиции, а физическите лица се нуждаят от професионален и структуриран достъп до тези рискови възможности. „Обединените сили ще ни помогнат да водим предприемаческата екосистема, като предложим уникална инфраструктура за дигитално финансиране, вторичен пазар и бърза мрежа от професионални инвеститори, които инвестират съвместно с физически лица в цяла Европа“, добавя Слакхорст 
Екипът на Symbid ще продължи да ръководи инвестиционните усилия в Бенелюкс. А инвеститорите му ще се възползват от нови възможности и ще получат достъп до паневропейски инвестиционни възможности чрез по-голямо покритие и ресурси. 

SeedBlink е специализирана платформа за рискови инвестиции в областта на технологиите, която дава възможност на индивидуалните инвеститори да финансират европейски технологични стартъпи от най-висок клас, заедно с утвърдени институционални инвеститори. Сделките, в които потребителите на SeedBlink са участвали като съинвеститори, включват Dronamics, FlowX, Hunch и Druid.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във