Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сигурно вложение - имот, извън нуждата от дом

Предстои да видим осъвременяване на пазара на жилища с акцент върху силно индивидуализиране на тенденциите.

Сигурно вложение на парите в нестабилни времена - това е ключов мотив на купувачите, за да се сдобият с имот, извън нуждата от дом. Дори онези от тях, които нямат амбицията да го отдават под наем, считат, че в дългосрочен план това е позната и сигурна инвестиция. 

По-разнообразни са мотивите на продавачите, отбелязват от компанията за недвижими имоти Имотека. Част от тях искат да се освободят от имот, който не съвпада с личните им нужди и да вложат парите в друг пасив. Расте и броят на хората, които през последните девет месеца са продали апартамент, получил през тази година разрешение за ползване. Наблюдават се продавачи, които до момента са били на наемния пазар, но искат да излязат от него.

Ипотеки и отстъпки

Общо 16% ръст на сделките с кредити през третото тримесечие спрямо същия период на 2019 г., отчитат също така от компанията. Стабилни остават ипотеките и за цялото деветмесечие на тази година. Расте, макар и с малко, делът на заемите, които покриват над половината от стойността на сделката. Потребителските кредити, като опция за финансиране на покупка на имот, също са сред явленията на пазара през тази година.

„Жилищното кредитиране устоява на ситуацията към момента и няма индикации за промяна. Банките са гъвкави и отпускат заеми с изгодни лихви. Внимателни са по отношение на клиентите си и ги консултират за най-изгодния за тях вариант”, пояснява Шехерова-Димитрова, мениджър в Имотека.

Според нея, отстъпки на пазара в момента почти не се правят. Изключение има единствено при силно надцецените имоти, чиито собственици вече са видели, че трудно ще стигнат до сделка без нужния компромис.

Наеми

Спад в активността на наемния пазар наблюдават от компанията. С около 14% по-малко сделки за наем за сключени за периода януари-септември тази година спрямо деветте месеца на 2019-а. Според експертите една от причините е разминаването в очакчванията на двете страни, породено от неяснотата на пазара в краткосрочен план. 

Прогноза

Поради липсата на индикации за спад в цените, от Имотека считат, че нивата краткосрочно ще останат неповлияни. По-видими изменения ще настъпят в други направления като поведението на купувачите, което ще става все по-сложно и многопластово. 

Трудните икономически времена, които ни предстоят, заедно със спада на възрастовата граница, ще направят процеса по сключване на сделка по-бавен и предизвикателен. Младите купувачи ще искат не просто двустаен апартамент с южно изложение. Те ще имат поредица от специфични изисквания, поведението им ще бъде трудно за прогнозиране. "От ключово значение ще бъде посредниците да бъдат гъвкави, да изпробват алтернативни подходи към клиентите и да познават много добре поведението и вкусовете им. Предстои да видим осъвременяване на пазара на жилища с акцент върху силно индивидуализиране на тенденциите”, казва Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във