Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СИГУРНИ СМЕ В НАМЕРЕНИЯТА СИ

Майк Уард, съветник на директора на Юреко, пред в. БАНКЕРЪ


Господин Уард, какво наложи специалистите на Юреко да влязат втори път в информационната зала на ДЗИ?


- Според приватизационните правила на нас ни беше разрешено да прекараме в информационната зала седем работни дни. Но ни беше дадена възможност да разделим това време на две части и ние се възползвахме от това право. Решихме, че е най-целесъобразно да разделим въпросните седем дни на два периода, като първо бяхме в информационната зала пет дни, а сега още два. През паузата на двете си посещения анализирахме резултатите и какво още ни е необходимо като информация.

Как ви се стори застрахователният пазар в България?


- Първите ми впечатления са, че пазарът у вас е труден. Много са малко хората тук, които имат достатъчно голям доход, за да могат да си позволят застраховка. Показателно за това мое заключение е фактът, че у вас задължителната застраховка Гражданска отговорност е сключена от едва половината притежатели на МПС. Въпреки всичко съм убеден, че българският застрахователен пазар има потенциал, който предстои да бъде развит. Аз съм оптимист за тукашния пазар, стига предприетите от вашето правителство икономически реформи да продължат в същата посока.

Преди месец в интервю пред в.БАНКЕРЪ генералният мениджър на Юреко г-н Янсен беше убеден, че ще участвате в наддаването за ДЗИ. Същата ли е позицията на Юреко?


- Ние сме тук. Ние сме в България. Предстои ни обаче още много работа във връзка евентуалното ни участие. Но още не сме готови с конкретно предложение към нашия борд на директорите. Затова пък ежедневно ги информираме какво сме свършили в информационна зала. От разговорите ни не съм останал с впечатление, че бордът на директорите може да се откаже от участие в наддаването за ДЗИ.

Оценката на Делойт и Туш е, че ДЗИ струва около 35 млн. щ. долара. Каква е вашата оценка, след като се запознахте толкова подробно с дружеството?


- Съжалявам, но не мога да се ангажирам с коментар на конкретни цифри. Ако го направя, това ще улесни нашите потенциални конкуренти при наддаването.

Господин Уард, разбрах, че тези дни сте провели интервюта с голяма част от мениджърите на ДЗИ. Какво наложи тези срещи?


- За нас е много важно да се запознаем с хората, които управляват ДЗИ, както в чисто човешки аспект, така и с тяхната работа. Нашите общи впечатления са, че мениджърите на компанията осъзнават проблемите на пазара и предприемат конкретни мерки за тяхното разрешаване. Мога да твърдя, че голяма част от хората, с които разговарях, са добри специалисти, на които бихме гласували доверие при евентуална съвместна работа.


Стъпвайки на нов пазар, ние се съобразяваме с неговата специфика. Работим с местните компании и специалистите, като запазваме тяхната идентичност.


Когато решим да инвестираме в нова страна, ние го правим чрез вече изградени дружества, които ако не са водещи, то поне са сред призьорите в бранша.

Ако не успеете в наддаването за ДЗИ, ще се откажете ли да инвестирате на българския пазар? Бихте ли купили друга застрахователна компания у нас, или ще създадете нова такава?


- Не обсъждаме такъв вариант, в който да загубим.

Агенцията за приватизация даде възможност на всеки инвеститор, ако желае, да създаде консорциум с работническо-мениджърското дружество на ДЗИ и така да участва в наддаването. Вие обсъждали ли сте подобна възможност?


- Не, не сме обсъждали подобна възможност.

Навсякъде по света, където Юреко развива застрахователна дейност, си партнира с определена банка. Насочили ли сте се към конкретна банка у нас, която да ви бъде партньор?


- Не, не сме избрали такава банка, нито пък сме водили разговори каква или коя би могла да бъде тя. Разбира се, ако спечелим ДЗИ, че обсъдим подобна възможност. Даже желанието ни е да продаваме наши продукти чрез банки. Вярно е, че навсякъде, където имаме бизнес, си партнираме с банкови институции. Това става главно чрез португалската Би Си Пи. Що се отнася до бъдещо сътрудничество в България, то също ще стане след съгласуване с португалските ни партньори.

Вашето сегашно посещение слага ли край на проучванията на Юреко в ДЗИ?


- Да, тази седмица приключва посещението ни в България. След това в рамките на няколко дни трябва да изготвим доклада за съвета на директорите. На базата на него ще се вземе и решението дали ще участваме в наддаването за ДЗИ и ако е така - с какво предложение да излезем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във