Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СИГНАЛИ ЗА КОРУПЦИЯ В САПАРД ВЛИЗАТ В МВР

Земеделският министър Нихат Кабил ще предаде на 22 май в Министерството на вътрешните работи няколко сигнала за корупция при усвояване на пари по програма САПАРД. Кабил не уточни броя им, нито за какви суми става дума, а само че проектите се реализират в Южна България.
През седмицата стана ясно също, че само 3.4 млн. евро, а не 64 млн. лв. по земеделската предприсъединителна програма са платени авансово и има вероятност да не бъдат признати за разход от Европейската комисия (ЕК). До края на юни правителството очаква окончателното становище на Европейската сметна палата по този въпрос. Дотогава България трябва да представи пред Еврокомисията актуализиран доклад за междинната оценка по САПАРД. Ако не направи това, плащанията по програмата могат да бъдат прекъснати.
Междувременно ОДС внесе в деловодството на парламента проекторешение за създаването на временна парламентарна анкетна комисия за цялостна проверка на дейността на фонд Земеделие и на контрола по усвояването на средствата по програма САПАРД. Петдесет депутати от различни партии подкрепиха искането със специална подписка. По думите на заместник-председателя на ПГ на ОДС Яне Янев, ако до 10 дни мнозинството не придвижи проекторешението за анкетната комисия, опозиционните парламентарни групи ще обсъдят внасянето на вот на недоверие.
Държавен фонд „Земеделие ще направи анализ и на консултантските фирми по САПАРД, за да се установи дали техни представители са изнудвали за пари кандидатите по програмата с обещания за по-лесно утвърждаване на техните проекти. Това бе съобщено на заседанието на парламентарната комисия по корупция на 18 май, на което бяха изслушани Кабил и изпълнителният директор на фонда Асен Друмев. Червените картони за земеделието в последния мониторингов доклад на ЕК са само два за разлика от деветте в доклада от 2005-а и според Нихат Кабил аграрното ведомство ще успее да се справи с всички пропуски.
Сигнали за допуснати нередности по програма САПАРД занапред ще могат да се подават на безплатния телефон 818-72-88. Управителният съвет на фонда ще предложи да бъде изградено и специално звено за борба с измамите и противодействие на корупцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във