Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Siemens постигна междинната си цел по пътя към нулев въглероден отпечатък

Далече сме още от Зелената сделка в Европа, но има компании, които гледат напред и имат програми за намаляване на вредните емисии и прилагат мерки за опазване на околната среда.

Една от тях е и индустриалният конгломерат Siemens AG. Вече е постигната междинната цел за намаляване на емисиите си въглероден двуокис, съобщиха от германска компания, която е най-голямата производствена компания в Европа и една от най-големите в света в областта на електротехниката и електрониката. От 2014 г. тя е намалила с повече от половината (54%)  въглеродния отпечатък на собствената си верига за създаване на стойност.

По този начин Siemens надхвърля с четири процентни пункта целта си да намали наполовина своите глобални емисии на въглероден диоксид (CO2) до 2020 година. Компанията, включително наскоро отделилото се дружество Siemens Energy, е свила своите въглеродни емисии с около 1.2 млн. тона CO2 в сравнение с нивата си отпреди шестт години.

Siemens използва четири лоста за постигане на тази цел: разширяване на програмата за енергийна ефективност, използване на разпределени енергийни системи, закупуване на зелена енергия и намаляване на емисиите в автомобилния й парк. А от компанията съобщават, че плановете й са да постигне пълна климатична неутралност в своите бизнес операции до 2030 година.

Пандемията през тази година промени коренно живота ни и разкри слабостите в нашите социални, икономически и екологични системи. И според Роланд Буш, заместник-изпълнителен директор на Siemens AG, за да генерираме отговорно стойност, трябва да създадем устойчиво бъдеще и да хармонизираме интересите на хората с опазването на нашата планета. Декарбонизацията е важен крайъгълен камък по пътя към тази цел. „В момента имаме възможност да създадем един по-добър свят. Помагаме на нашите клиенти да прекрояват ключови области, които са гръбнакът на нашите икономики, за да правят живота на милиарди хора малко по-добър всеки ден“, добавя той.

„Нашите скорошни успехи доказват, че устойчивостта и печелившият бизнес вървят ръка за ръка. По този начин ние създаваме дългосрочна стойност - за нашите клиенти, нашите служители и обществото като цяло“, споделя Джудит Вийзе, която е главен директор „Човешки ресурси“ на Siemens AG и член на Управителния съвет, която отговаря и за устойчивостта. Иновативните и цифрови решения на Siemens дават възможност на фирмата и на клиентите й да повишават енергийната ефективност, да автоматизират процесите и да насърчават декарбонизацията. "Заедно с нашите партньори работим, за да направим системите, използвани в индустрията и инфраструктурата, още по-устойчиви и по-екологични“, добавя тя.

От години ангажиментът на Siemens за устойчивост носи на компанията множество отличия. В глобалния Индекс за устойчивост Dow Jones (Dow Jones Sustainability Index) компанията отново получи най-високите рейтинги и максимален брой точки в множество области, включително иновации, околна среда - по-конкретно оперативна екологична ефективност и управление на продукти - и новосъздадената категория за киберсигурност.

 

Siemens България е част от Siemens AG

Siemens е една от водещите компании в сферата на високите технологии в страната. Бизнес дейностите й са насочени към секторите енергетика, индустрия, здравеопазване и инфраструктура и градове. Близо 500 са служителите й в България.
Siemens е представена в България от края на XIX век. Историята на компанията е тясно свързана с техническите нововъведения в страната  - от изграждането на телеграфната мрежа, електрификацията на редица обекти и знакови сгради, изграждането и развитието на телефонната мрежа, доставката на едни от първите рентгеновите апарати. Днес компанията предлага съвременни решения, като най-екологичната електроцентрала с комбиниран цикъл на производство, модернизация на производствените процеси в индустрията, интелигентни сградни технологии, безопасни и ефективни медицински апарати от най-висок клас. 

В началото на 1991 г. Siemens възстановява традицията да присъства директно в страната и създава собствен oфис в София, в който са представени основните направления на дружеството. През октомври 1998 г. е регистрирана и дъщерната фирма на концерна Siemens в България - "Сименс" ЕООД, която развива бизнес в сферата на транспорта, индустрията, енергетиката, сградните технологии. В компанията работят над 500 души. 
През 2005 година бе открита фабриката за измервателна апаратура за продукти високо напрежение в Правец, която има около 300 служители. Признание за българските инженери е и факта, че в България са локализирани два компетентни центъра, които работят по проекти на Siemens AG по целия свят.

Български специалисти работят по проекти на Siemens в областта на енергийния инженеринг при изготвянето на нови производствени мощности в Европа, Азия или другаде по света.

Другият съществен принос на местния ноу хау и експертиза към бизнеса на Siemens е дейността на Инженеринговият компетентен център в областта на сградните технологии. В момента в него работят над 50 български специалисти по международни проекти на компанията, а общият брой реализирани продукти е над 2500.

Facebook logo
Бъдете с нас и във