Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Siemens Мобилити ще достави десет локомотива Smartron за БДЖ

"БДЖ – Пътнически превози" ЕООД направи поръчка за десет локомотива Smartron на Siemens Мобилити, съобщиха от немската фирма, която е самостоятелно управлявано дружество на Siemens AG. Smartron е предварително конфигуриран локомотив, който комбинира всички предимства на стандартен продукт с доказаната технология на платформата Vectron.

"С локомотивите Smartron предлагаме на нашите клиенти мощен и надежден продукт, който е стандартизиран, за да се осигури опростен процес на покупка и бърза доставка. С тази поръчка БДЖ инвестира в локомотивен парк, който предоставя рентабилна услуга с висока оперативна надеждност", отбелязва Сабрина Сусан, изпълнителен директор на Siemens Mobility.

Локомотивите, поръчани от БДЖ, са предназначени за обслужване на пътници в страната. Доставката на десетте машини е планирана за периода февруари - май следващата година. "БДЖ – Пътнически превози" е третата българска компания, закупила Smartron, след "ПИМК Рейл" ЕАД и "Булмаркет Карго Рейл" ЕООД.

Локомотивите Smartron се предлагат в България, Германия и Румъния. Концепцията е базирана на доказаната платформа на локомотивите Vectron, чиято надеждност вече е демонстрирана с над 300 милиона изминати километра.

Smartron е предназначен за стандартно междурелсие от 1435 мм и тежи около 83 тона. Локомотивите от серията за България се предлагат за експлоатация в жп мрежа с променливо-токово захранване 25 kV. Те ще бъдат доставени в техния стандартен цвят Capri Blue. След доставката им в България локомотивите ще бъдат фолирани и брандирани по цветова схема, разработена и предоставена от "БДЖ - Пътнически превози".

Общо 13 клиенти са поръчали Smartron от пускането на локомотива на пазара през пролетта на 2018 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във