Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Сиела Норма" иска 14 млн. лева наем за машините за гласуване

Веселин Тодоров, управител на "Сиела Норма"

"Сиела Норма" все още е собственик на машините за гласуване. Това стана ясно от думите на управителя на фирмата Веселин Тодоров. Машините могат да бъдат предоставени на Централната избирателна комисия, ако "Сиела Норма" получи всички пари, които ѝ дължат от ЦИК. В противен случай устройствата могат да бъдат отдадени под наем. "1500 лева сме поискали от ЦИК за наем на машините за гласуване, което вероятно прави около 14 милиона лева. ЦИК отказва да плаща и наема на склада, това струва 110 000 лева на месец", каза Тодоров пред БНТ. "Машините все още са наша собственост и това не е опит за злоупотреба с права", добави той.

"Ние продължаваме да носим всички разходи и рискове около употребата на машините. Гаранционната поддръжка тръгва от момента на прехвърляне на собствеността и тя не е прехвърлена, така че ние очакваме или най-сетне да бъде платено по договора, или наистина да бъдем обезщетени", подчерта управителят на фирмата. По думите му проблемът е, че всичко е за сметка на "Сиела": "Машините, които са повредени, ние ги подменяме, предполагам, че те са над 100. Случва се да се повредят при транспорт. Понякога падат от по-голяма височина, може да се счупи екранът, знаете че на изборите някои умишлено бутаха машините."

На въпроса дали 110 000 лева на месец не е твърде висока цена за наем на склада, Тодоров отговори, че това са били възможно най-добрите цени, на които се е спряла фирмата. "Ние сме извършвали много подобни доставки - правили сме БУЛСТАТ регистър, система за управление на училищата и много други", допълни той, изтъквайки, че в тези случаи не е имало никакво сътресение.

"ЦИК искат сами да разработват софтуер, не съм убеден, че са компетентни, не съм убеден и че имат разработчици", смята шефът на "Сиела". И поясни, че фирмата му вече се е включила в офертата за услуги: "Ние се включихме вече в поръчката за софтуер, подадохме оферта. Поръчката е адресирана само до нас. Офертата е за 13 милиона и нещо, в момента водим преговори."

За доставка на допълнителните 1600 машини за изборите на 14 ноември участват 3 фирми - "Сиела Норма", "Смарт матик" и държавната "Информационно обслужване".

Facebook logo
Бъдете с нас и във