Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Швейцарските трамваи тръгват в София в понеделник

Заместник министър-председателят по европейските фондове Малина Крумова, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и посланикът на Швейцария в България Денис Кнобел ще участват в официалното въвеждане в движение на първите трамваи, дарени по линия на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Символична разходка от пл. „Възраждане“ в столицата ще даде старт на събитието, което ще се проведе на 24 април, понеделник, от 11 часа.

Общо 28 трамвая ще бъдат доставени в София до края на годината, като първите четири вече са готови за въвеждане в движение след необходимата им адаптация за работа в София. Втората доставка от осем трамвая пристигна в депото на „Столичен електротранспорт“ преди дни.

Целта на проекта „Модернизирани трамваи за град София” е да се подобри качеството и достъпността на услугите в обществения транспорт на града. Те са произведени през 1989 г. 

Общата стойност на проекта е 3 млн. швейцарски франка, от които швейцарската страна покрива 85% (2 550 000 шв. фр.).

Първите трамваи ще тръгнат по линия № 8, а следващите по релсите на Шестицата и № 12. Целта е те да подменят най-амортизираните возила.

Новите трамваи са с видеонаблюдение и системи за сигурност при затваряне на вратите. Променя им се междурелсието, за да се синхронизира с това в София. Мотрисите имат и нископодова секция. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във