Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Швейцарските компании ще преразгледат заплащането на жените

Големите швейцарски компании ще трябва да преразгледат разликите в заплащането между мъжете и жените от следващата година в съответствие с правилата, приети от правителството на Швейцария днес. Решението е част от проект за ограничаване на разликата между половете в една от най-богатите страни в света, уточнява Ройтерс.

Въпреки високото си качество на живот, Швейцария изостава от другите развити икономики в равенството на заплатите и работните места на жените. В страната жените печелят приблизително с 20% по-малко от мъжете. Това е подобрение в сравнение с 1991 г., когато тази стойност е с една трета по-ниска. Дискриминационната разлика, която не може да се обясни с ранг или позиция, в Швейцария се влошава след 2000 г., показват правителствените данни. Това мотивира стотици хиляди жени да стачкуват през юни, за да подчертаят негативния опит на страната с правата на жените.

Швейцарският кабинет на министрите се съгласи да задължи от следващата година компаниите със 100 и повече служители да направят вътрешен анализ на разликата в заплащането на мъжете и жените като проучванията трябва да приключат до юни 2021 г. Компаниите трябва да преминат през външен одит и да представят данни за персонала. Правилата обхващат малко под 1% от швейцарските компании, където работят 46% от служителите в Швейцария. Компаниите с пропуски в заплатите трябва да повтарят процедурата на всеки четири години.

Швейцария е предпоследната европейска държава, която въвежда избирателното право на жените през 1971 г., повече от половин век след Норвегия, Германия, Канада и САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във