Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Швейцария ни помага в области като иновации и високи технологии

Раймунд Фурер е новият посланик на Швейцария в България. Дипломатът вече е връчил акредитивните си писма в Министерството на външните работи. Сред темите на срещата му със заместник-министъра на външните работи Румен Александров са били отличните двустранни отношения, потенциалът за развитие на търговско-икономическите връзки, както и сътрудничество в областта на образованието, науката и културата. „България високо оценява помощта, предоставена от Швейцария, във важни области като иновации, високи технологии, дуално образование. Партньорството между страните ни е ценно за нас“, е подчертал заместник-министър Александров.

Той изрази благодарност към Швейцария и за подкрепата по пътя на присъединяване на България към Шенгенското пространство и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
Конфедерация Швейцария е перспективен търговски и икономически партньор за България. Стокообменът през последните години расте. Естествено през пандемичната 2020-а имаше лек спад - от 6% до 425.9 млн. евро. Швейцария заема 25-то място в износа ни с дял 0.6% и 25-то място във вноса с  0.8%, като има намаление и в двете посоки на движение на стоките. Търговското салдо обаче е отрицателно за страната ни.

Въпреки че търговията не е много активна, то значителни инвестиции от тази страна са влезли у нас. Към края на миналата година размера на преките чуждестранни вложения на Швейцария в България възлизат на 2.65 млрд. евро, с което страната се подрежда на 10 място по този показател у нас.

Швейцарските инвеститори осъществяват своята дейност в традиционно бързо развиващи се през последните години в България сектори. Освен концентрираните в София инвестиционни дейности, някои швейцарски компании се ориентират към индустриални паркове и в други градове - Пловдив, Стара Загора, Търговище, Варна, Монтана и Казанлък.

Бизнес у нас имат, например, "АББ България" и "Лем България" ЕООД в сектор електроника и електротехника. "Нестле България" продължава да расте на българския пазар. Швейцарската компания "Триза" има логистична база в "Индустриален парк София Изток" край град Елин Пелин. Чрез тази инвестиция компанията започна разширяване на пазарите си в страните от Източна Европа, Русия и ОНД.

Производителят на пелети "Палемонтех" откри завод в индустриалната зона на град Монтана.

Само през пандемичната 2020-а над 5000 швейцарски туристи пък са посетили България, но броят им е силно намален заради здравната ситуация. 

 

Иновации и високи технологии

България проявява интерес към опита на Швейцария в създаването на благоприятни условия за насърчаване на иновациите и високите технологии. Тя вече ни помага за създаване и развитие на Институт за научни изследвания в областта на компютърните науки към СУ "Св. Климент Охридски", който предстои да бъде открит съвсем скоро. Това става възможно, след като в края на февруари 2021 г. бе подписан Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката, СУ "Св. Климент Охридски", швейцарския Федерален технологически институт в Цюрих  и Федералния политехнически институт в Лозана. С документа ще получим подкрепа за създаване на българско научно средище в областта на високите технологии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във