Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шведските компании оценяват условията за бизнес у нас

Потенциалът за развитие на отношенията между България и Кралство Швеция е много голям. Това отбеляза министърът на външните работи Стоев, който от 2012 г. до 2016 г. бе посланик на страната ни в скандинавската страна, на среща с посланика на Швеция в България със седалище в Стокхолм Катарина Рангнит. 
България и Швеция имат традиционни отношения, основани на приятелство и взаимно доверие. Стокообменът между двете страни през миналата пандемична година естествено намалява (с 6.6%) и  възлиза на 431.6 млн. евро.  Свиват се и износа и вноса. Иначе през последните девет години търговията ни растеше.

Структурата на стокообмена с Швеция е разнообразна.

В износа на България преобладават електрическа апаратура, семена от слънчоглед, продукти на обработвателната, мебелната, електротехническата и шивашката промишленост. Вносът включва стоки като апарати за телефония и видеокомуникация, включително и части за тях, транспортна техника, хартии, земеделски машини и други.

Сред възможностите за развитие на двустранните връзки е и туризмът, като министър Стоев изразява надежда да види повече шведски туристи по нашето Черноморие.

В областта на туризма Швеция дълго време бе значим партньор за България, но от 2009 г. насам броят на шведските туристи в страната ни постоянно намалява – тенденция, която продължава и през следващите години - до 37 864 човека през 2019-а. Затварянето на границите през миналата година свия броят им до 3300.

Шведските туристи проявяват интерес главно към българското Черноморие,

но в немалка степен също и към българските балнеоложки центрове, морски и планински почивки, ски-туризъм, обиколни и комбинирани познавателни турове. Все повече нараства интересът към  зимните ни курорти, особено след предаването по шведската телевизия SVT на състезанието за Световната купа по ски в Банско. Добри възможности съществуват и за допълнителното популяризиране на СПА и уелнес туризма в България сред шведските граждани, както и на бизнес и конгресния туризъм у нас.

Посланик Катарина Рангнит е поздравила българското председателство на Инициативата „Три морета“, приключило миналата седмица със Среща на върха в София и бизнес-форум. „Това бе успешно председателство с много ясни перспективи за сътрудничество и свързване на Северна с Южна Европа“, заяви министър Стоев, като  открои и включването на Гърция в Срещата на върха в София като гост. По неговите думи България счита, че това трябва да бъде бъдещият формат за развитие на инфраструктурата в Южна Европа, така че да обхваща не само три, но и четири морета.
Министър Стоев е уверил посланик Рангнит, че българските приоритети са свързани с прехода към зелена енергия и растеж, което шведският дипломат определи и като акцент в своята работа в двустранните ни отношения.

Шведските компании оценяват условията за бизнес и инвестиции у нас и в търсене за утвърждаване и разширяване на присъствието си са насочили интерес към енергетиката, транспорта, изграждането на съоръжения за отпадъчни води и опазване на околната среда, IT сектора и производството на електроника, машини и оборудване.

Показателно за това е и присъствието у нас на компании като IKEA, SKF JCS, шведско-швейцарската ABB, Astra Zeneca , H&M и други.

Много добри перспективи има в сътрудничеството между компании от двете страни в областта на информационните и телекомуникационни технологии и енергетика, по-конкретно оползотворяване на ВЕИ, зелените технологии, технологиите за обработка на отпадъците и т.н.

Българо-скандинавска търговска камара обединява български и скандинавски компании от различни отрасли на икономиката. Създаването й допринася за разширяване на възможностите за икономическо сътрудничество и мрежата от контакти между двете страни, разработването на нови пазарни и инвестиционни ниши. Тя съдейства за навлизането на шведските малки и средни предприятия в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във