Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Швеция отмени препоръката си да не се пътува до България

Швеция е оттеглила препоръката към своите граждани да не пътуват, освен по неотложни причини, до Нидерландия, България и Румъния, съобщава Ройтерс.
По-рано правителството на скандинавската страна отмени и препоръката да не се пътува до Андора, Белгия, Дания, Франция, Гърция, Исландия, Италия, Хърватия, Лихтенщайн, Люксембург, Монако, Норвегия, Полша, Португалия, Сан Марино, Швейцария, Испания, Чехия, Германия, Унгария, Ватикана и Австрия.
Остават и някои ограничения, съобщават от външното министерство на Швеция. Запазва се препоръката до 9 септември да не се пътува по несъществени причини до други страни от Европейския съюз или Шенген, които не са сред тезе от публикувания списък, а също и до Великобритания, както и препоръката до 15 ноември да не се пътува до останалата част от света.

Припомняме и заявлението на шведското правителство от края на юли, че насърчава работата от дома поне до Нова година. Още от началото на пандемията управляващите само препоръчваха хората да спазват социална дистанция, да работят от вкъщи там, където е възможно, и да избягват градския транспорт. Единствената категорична забрана бе за събиране на повече от 50 души, както и ограничения при посещението на старчески домове.

Новината от днес е добра за бизнеса и туризма. 

През последните години стокообменът между България и Швеция леко расте, но едва през 2016, 2017, 2018 и 2019-а успяхме да постигнем положително търговско салдо в търговията с тази скандинавска страна. През миналата година износът ни расте (+3.9%), но вносът намалява (-3.1%), така че стокообменът остава под половин милиард евро, съобщават от Министерството на икономиката. През 2019-а двете страни са си обменили продукция за 461 млн. евро при 457.6 милиона за 2018-а.

През първите пет месеца на тази година изнъсът на български стоки за Швеция е намалял с 10.3% до 203.7 млн. евро. С 4.8% по-нисък е и вносът от скандинавската страна и е на стойност 156.1 млн. евро, като търговското салдо е положително за България. 

Шведските инвестиции у нас не са големи като стойност, но тук присъстват някои от най-големите им компании. Не може да не спонеме SKF JCS - за производство на лагери, Swedish Match - за производство на кибрит (със завод в Костенец), шведско-швейцарската ABB - за електротехника. Тук е и IKEA - световноизвестната шведска марка за мебели и домашно обзавеждане, както и Hennes & Mauritz AB (H&M) - веригата за търговия с дрехи (втората по обем на продажбите модна групировка в света след испанската Inditex). 

В областта на туризма Швеция дълго време бе значим партньор за България, но от 2009 г. насам броят на туристите, посетили страната ни, е променлив  - тенденция, която продължава. През миналата година тук са били 37 864 шведи. За сметка на това все повече българи пътуват до Швеция - общо 19 423 между януари и декември миналата година. Гостите от скандинавската държава проявяват интерес главно към българското Черноморие, но в немалка степен също и към българските балнеоложки центрове, морски и планински почивки, ски-туризъм, обиколни и комбинирани познавателни турове. Все повече нараства интересът към  зимните ни курорти, особено след предаването по шведската телевизия SVT на Световната купа по ски в Банско през 2011 и през 2015 година. Добри възможности съществуват и за допълнителното популяризиране на СПА и уелнес туризма в България сред шведските граждани, както и на бизнес и конгресния туризъм у нас.

През първото тримесечие броят на шведите у нас намалява със 17.7% до 2462 човека, а при пътувалите българи спадът е още по-голям - 35%, като само 4692 нашенци са посетили скандинаската страна. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във