Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Шумът около "Белене" не стихва

Реформатори и Патриоти пак ще търсят виновни за задълженията по втора атомна.

Обикновен популизъм или желание да се разкрие истината около един от най-спорните проекти в българската енергетика? Въпросът е предизвикан от инициативата на Реформатори, Гербери и Патриоти за създаване на нова анкетна комисия, която да изяснява причините за натрупания дълг за АЕЦ "Белене". Подписката, подкрепена от 51 народни представители, бе внесена в петък (7 октомври) в деловодството на парламента и в близките дни, ще стане ясно каква ще е съдбата й. 

Според Антони Тренчев от Реформаторския блок, "Белене" е наръчник за корупция и комисията ще изобличи виновниците, сред които имало и партии. Колегата му Мартин Димитров допълни, че ставало въпрос за търсене на отговорност, защото трябвало да има виновни за задълженията, които държавата има да плаща по арбитража. 

През седмицата десните излязоха и с още една инициатива, свързана с проваления проект за втора атомна. Те заявиха, че има начин да се спестят 20% от начисляваните всекидневно лихви за забавеното плащане на произведеното оборудване за централата, които възлизат на около 330 хил. лева. За целта  Народното събрание трябва спешно да разгледа внесения още през юни от Вили Лилков и група депутати проект за изменение и допълнение на Закона за задълженията и договорите. В него се предвижда намаляване на определената още преди двадесет години надбавка за забава на дължимите плащания. Сега тя е 10% върху основния лихвен процент на БНБ за всички юридически и физически лица, а депутатите предлагат да падне до 8% за дълговете на фирмите и до 4% за задълженията на гражданите. При такава корекция определените от арбитражния съд в Женева всекидневни лихви за забава ще намалеят с повече от 60 хил. лв., или с около 20 на сто. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във