Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шумен и Джънджоу обсъждат възможностите за партньорство в туризма и инвестициите

Любомир Христов е връчил на г-н Ху Цюен символичен ключ за града.

Кметът на Шумен Любомир Христов се е срещнал днес с китайска делегация от побратимения град Джънджоу начело с г-н Ху Цюен, директор на Постоянния комитет на Конгреса на народните представители от областта, съобщиха от общината.

За първи път в Шумен идват толкова високопоставени представители на тази китайска област, в която се намира побратименият град Джънджоу. Кметът е изразил готовността на своя екип за по-активно развитие на двустранните отношения. "Бихме искали да обсъдим възможностите за развитие и задълбочаване на двустранното партньорство, междукултурния диалог, туризма и инвестициите. Въпреки че градът ни в сравнение с размерите на Джънджоу е много по-скромен, мисля, че Шумен би бил интересен както с историята си, културата си, така и с възможностите за развитие на бизнеса", отбелязал е Христов. През последните години има сериозно развитие на икономиката в Шумен, в която има инвеститори от Италия, Белгия, Израел, САЩ, Турция и други. "Надявам се, че китайският бизнес също ще прояви интерес“, казал кметът по време официалните разговори.

Г-н Ху Цюен е споделил, че в китайския град има все повече български стоки, включително и от Шумен. "Радваме се на добрите търговски връзки. Бихме искали още повече български производители да се възползват от нашите пазари, но се надяваме да развием двустранните отношения в областта на здравеопазването и образованието също. Ние в Китай изключително много ценим добрите двустранни отношения", допълнил още г-н Цюен. Гостът е обърнал внимание на още нещо, с което Китай се гордее. По думите му страната има сериозни успехи в днешно време в областта на архитектурата и строителството, изключително внимание се обръща на железопътния и въздушния транспорт, които създават мостовете за двустранните отношения по целия свят.

Любомир Христов е връчил на г-н Ху Цюен символичен ключ за града. "Вратата на Шумен е отворена за Вас. Този ключ е знак за нашето приятелство и за желанието ни да продължим и да развием двустранните ни отношения", е казал кметът Христов.

В програмата на китайската делегация е и посещение в Индустриалния парк в Шумен и Мемориалния комплекс "Създатели на българската държава".

Facebook logo
Бъдете с нас и във