Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Щурм за обществените поръчки

Изненадващ щурм за гласуването на второ четене на поправките в Закона за обществените поръчки предприеха народните ни избраници в последния си извънреден работен ден преди празниците. Макар да стана ясно, че заради европейските изисквания трябва да се подготви изцяло нов закон, депутатите от управляващото мнозинство отхвърлиха всички призиви за отлагане и дори си удължиха работното време само и само да приемат измененията.


Нелепото е, че от цялото това бързане няма да има особен смисъл, тъй като корекциите ще започнат да се прилагат едва след 1 октомври. Това е така, защото е заложено самият норматив да влезе в сила на 1 юли, но за изработването на всички допълнителни методики и правилници по него са дадени още три месеца. А без тях разпоредбите няма как да се изпълняват. Единственият нов текст, който ще влезе в сила веднага след обнародването му в "Държавен вестник", е свързан с признаването на бъдещите вземания по договори за поръчки като залог за отпускането на кредити. Сега банките не признават тези документално гарантирани приходи на фирмите и съответно им отказват финансиране. По тази причина изпълнители на обществени поръчки могат да бъдат само дружества, които разполагат със солидни собствени средства. Промяната ще засегне и вече започнатите по стария ред процедури, както и тези, за които има сключени договори. Очакванията са, че това ще даде глътка въздух на компаниите, получаващи парите си от възложителите с месеци закъснение.


Най-спорно е приетото предложение на червения депутат Борислав Гуцанов в определени случаи да могат да се възлагат поръчки без конкурс. Става въпрос за т.нар. in house търгове, които през 2011-а правителството на ГЕРБ също се опита да въведе, но се отказа заради острата реакция на работодателските организации, Комисията за защита на конкуренцията и Сметната палата. Критични становища на браншовиците имаше и този път, но с гласовете на БСП и ДПС (които преди две години бяха против) тази привилегия бе одобрена.


Друга гореща тема се оказа въвеждането на правилото експертите, които изготвят условията за обществените поръчки и правят оценката на проектите, да се избират с жребий. Според опозицията, този подход ще забави значително провеждането на процедурите, тъй като случайният подбор няма да може да отчете дали даденият експерт е свободен в конкретния период. Ще се увеличат значително и разходите, тъй като възложителите ще трябва да покриват и командировъчните. Освен това засега няма достатъчен брой такива експерти, регистрирани в списъците на Агенцията за обществени поръчки. Но тези аргументи не успяха да наклонят везните в обратна посока.


Депутатите решиха също така за всяка новооткрита обществена поръчки да се праща съобщение до медиите. Така ще бъде пресечна възможността някои изпълнители тихомълком да провеждат процедури и да сключват договори, без никой да разбере.

Facebook logo
Бъдете с нас и във