Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЩРАБАГ ИСКА ДА ОПРАВИ И ОКОЛОВРЪСТНОТО ШОСЕ

Станалата печалноизвестна у нас австрийска компания Щрабаг се нареди сред кандидатите, които искат да ремонтират основно Южната дъга на околовръстното шосе на София. В началото на седмицата бяха подадени общо шест оферти. Освен австрийците документи са подали Обединение Юг, в което влизат ГБС Инфраструктурно строителство, СК13-Пътстрой АД и Главболгарстрой АД, старозагорската фирма Пи Ес Ай, пловдивската Пътни строежи и софийските Пътстрой 92 и холдингово дружество Пътища.
Победителят ще трябва да изгради за години и половина 4.7 км от околовръстното в участъка от Бояна до Симеоновско шосе. Средствата за строежа се осигуряват от агенция Пътища и Столичната община. Името на победителя ще стане ясно в средата на следващия месец. На този етап цените за изграждането на пътя не бяха оповестени с аргумента, че финансовите предложения ще се отворят едва след като бъдат прегледани техническите параметри. До края на юни ще е ясен и консултантът на строителството.
Според неофициална информация в офертите на Обединение Юг и Щрабаг е предвидена и възможността да строят в продължение на половин година, без да им се плаща. Те щели да покрият разходите си през този период с безлихвен банков кредит.
До края на 2006-а е необходимо да бъдат готови и проектите за останалите три отсечки от южната дъга на околовръстното шосе. От агенция Пътища се надяват цялостната реконструкция да приключи след три години, когато се предвижда да е готова и магистрала Люлин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във