Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Щонов увери, че няма опасност от режим на тока

Едва ли ще се стигне до режим на тока, тъй като към момента в България има излишък на произвежданата електроенергия. Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Той обеща прозрачност в икономиката и енергетиката. "Всички решения в секторите икономика и енергетика ще се взимат в условията на пълна прозрачност. Много от елементите в тези структуроопределящи за страната отрасли ще се оптимизират, за да работят по-ефективно", каза той пред БНР.

"Основна задача пред нас е финансовото стабилизиране на енергийния сектор, в който са натрупани дългове поради неефективност. Необходима е последователна политика в енергетиката, за да се гарантира нейното устойчиво развитие в дългосрочен план", подчерта Щонов. Според него структура като БЕХ е необходима на страната ни, за да се осигури по-добра финансова стабилност за енергийните дружества на пазара.

Щонов коментира и противоречивата и силно критикувана идея за енергиен борд, подкрепена от група неправителствени организации, централите от ВЕИ-сектора и президента Росен Плевнелиев. Служебният министър обяви, че работата на енергийния борд – структура без аналог в световната практика, ще започне по време на служебния кабинет. "Трябва да бъде постигнато съгласие между всички участници в енергийния пазар, за да се изпълнят стъпките за оздравяване на българската енергетика". В енергийния борд участие ще вземат всички заинтересовани страни, както и представители на Европейската комисия, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Относно проекта "Южен поток" министър Щонов бе категоричен, че той ще остане замразен, докато Европейската комисия даде съгласие за неговата реализация: "Изграждането на газопровода е важно не само за България, но и за Европа, но трябва да се осъществи по правилата на ЕК".

Facebook logo
Бъдете с нас и във