Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Щонов подкрепя идеята за енергиен борд

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов ще предостави пълната информация за случващото се в икономиката и енергетика и за големите енергийни проекти, като "Южен поток" и седмия блок на АЕЦ "Козлодуй". Това стана ясно по време на предаването на властта в Министерството на икономиката и енергетиката.

Щонов подкрепя идеята за енергиен борд и посочи, че в него ще влязат представители на всички участници на пазара, както и експерти от международни институции, сред които Европейската комисия и Световната банка. "Трябват комплексни решения и всяка от страните да направи компромис, за да излезем от кризата", посочи още той във връзка със ситуацията в енергетиката.

Осигуряването на средства за малките и средните предприятия по линия на европейските програми, определи като друг свой приоритет Щонов. Според него европейските средства не трябва да бъдат бавени, защото са много важни за развитието на икономиката.

"Ще предоставя на министър Васил Щонов енергийната стратегия на Република България. Имах огромното желание политическите сили да обсъдят тази стратегия преди да влезе в парламента, но след европейските избори настъпи политическа криза, нямаше чуваемост. Не казвам, че стратегията е в перфектен вид, но моето желание е да има приемственост". Това заяви бившият икономически министър Драгомир Стойнев при предаването на поста служебния министър Васил Щонов.

Стойнев припомни, че предишният служебен министър Асен Василев се е обърнал към международните институции за одит на енергийния отрасъл. Бившият министър на икономиката и енергетиката изтъкна, че откакто той е начело на ведомството страната ни е изпълнила почти 80% от препоръките на Европейската комисия в областта на енергетиката.

Като свои принос за развитието на енергийния отрасъл Стойнев отбеляза, че производството на електричество се увеличило с 14.5%, консумацията на ток - с 2.5%, а износът – със 137 процента. За първите шест месеца на годината АЕЦ "Козлодуй" работи на печалба - 46 млн. лева, а за същия период на миналата година централата бе на загуба с 6 млн. лева. Стойнев заяви, че сериозно се е подобрила работата и на въгледобивните мини в комплекса "Марица Изток", които са били на ръба на фалита, а сега дават препитания на цел един регион.

Като ключови действия за стабилизиране работата на държавните дружества Стойнев открои действията за спасяване на ВМЗ-Сопот. "Заводът сега работи на печалба и дава работа на 2400 души", каза той. Стойнев подчерта, че тези проекти не са нито руски, нито американски, а са на първо място български.

Винаги съм повтарял, че енергетиката е част от националната сигурност на страната. Тези проекти ще ни донесат на България доходи, създаване на работни места, усвояване на нови технологии, категоричен е Стойнев, имайки предвид двата големи проекта 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" и газопровода "Южен поток".
"Единственият сектор със знак минус е производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. Там имаме намаление с 6 – 7%. Когато и тази такса отпадна, това ще даде и своето отражение", посочи той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във