Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Щонов очаква споразумение с германската фирма

Предложеното споразумение се предвижда решаване на проблема по взаимно съгласие като германската страна изразява съгласие България да заплати само половината от щетата. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Васил Щонов при изслушването си в парламента относно сделката с германската частна компания „Кльостерс”. Изслушването бе във връзка с Решение на Министерски съвет  да компенсира щета за над 4 млн. евро по нереализиран проект.

"От вашия доклад пред правителството е видно, че основният аргумент за това решение е замразяването на инвестиционни гаранции от страна на германското правителство за проекти в България, което се отразява неблагоприятно на привличането на чужди инвеститори. Вместо да си търси правата, българската държава е готова да изплати сумата, иначе ще навреди на добрите отношения с Германия, което звучи несериозно и представлява унижение", настоя при представянето на своя въпрос депутатът от Атака Станислав Станилов.

"Предложеното споразумение се предвижда решаване на проблема по взаимно съгласие като германската страна изразява съгласие България да заплати само половината от щетата", каза пред депутатите Щонов. Икономическият министър обясни, че по време на заседание на 22 октомври на МС са одобрени два проекта за споразумение с МИЕ на Германия и споразумение с компанията "Кльостерс". "И двете споразумения са свързани и касаят постигане на решения по взаимно съгласие за претендираната от Германия щета за нереализираната инвестиция на "Кльостерс" в България", коментира той.

Казусът е свързан с нереализиран инвестиционен проект на немската компания за изграждане на завод за цимент от шлака, който стартира през 2005-та година. Този проект е обезпечен с инвестиционна гаранция на федералното правителство. "Изискването за реализация на проекта е било получаване на решение по получаване на оценка за въздействието на околната среда. Такова разрешение дружеството не успява да получи до 2008 година, в резултат на което компанията спира проекта и предстои ликвидация на дружеството. Германия признава наличието на гаранция по линията на съществуващата по проекта инвестиционна гаранция и обезщетява "Кльостерс", разказа Васил Щонов. Германия предявява регресни претенции към България поради нарушение на договора за насърчаване на инвестициите. Този договор датира от 1988 година на стойност 4.2 млн. евро", обясни министърът.

По думите му, основният пропуск, който е направил Министерството на околната среда и водите е, че е трябвало даде разрешение или отказ от разрешение в едномесечен срок, което се е забавило за три години. Според Щонов за намиране на решeние по този проблем са ангажирани МИЕ, МОСВ, МнВР и МФ, а досега са проведени и четири съвместни срещи. "Предложеното споразумение се предвижда решаване на проблема по взаимно съгласие като германската страна изразява съгласие България да заплати само половината от щетата", каза още Васил Щонов и заяви, че споразуменията не са подписани, а дори когато бъдат, предстои и ратифициране.

От трибуната Щонов запозна депутатите с решение на Върховния административен съд, в което се посочва, че МОСВ е трябвало да се произнесе в срок от един месец след подаване на заявлението с мотивирано по същество официално решение - съгласие или отказ. "Невземането на решение представлява мълчалив отказ. Две години след това решение МОСВ излиза с решението, че "Цемеко" няма качествата на възложител. Тук не говорим, че тези 2 млн. евро се плащат за някаква инвестиция, която не е направена. Тук говорим за пропуснати ползи в резултат на незаконно решение, т.е. мълчалив отказ на МОСВ в периода 2006 – 2009 година", обяви Васил Щонов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във