Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Щонов направи промяна в ръководството на БЕХ

Председателят на Борда на директорите на Българския енергиен холдинг Георги Христозов ще бъде заменен от Антон Павлов, заместник-министър в с ресор "Енергетика", обяви служебният енергиен министър Васил Щонов при представянето на екипа си.

"Една от моите задачи е да подобря ефективността на държавните дружества. Продължаваме работата в тази насока и това включва управленчески промени в тези фирми", така министър Щонов аргументира смяната в БЕХ. Той бе категоричен, че няма други промени на ръководни длъжности на този етап. С оглед на заявената цел за работа - ефективност, Щонов обясни, че все още не се е запознал с работата на останалите държавни дружества в енергийния сектор, за да каже от сега дали ще има други промени.

Министърът не пропусна да разясни ситуацията около излязлата в публичното пространство информация, че цената на тока ще бъде увеличена: "Цената на тока се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), който е независим орган. Това, което ние искаме да направим е да повишим независимостта му, с което да му дадем възможност да стане по-експертен". Въпросната "професионалност" ще се реализира, като министерството му даде правилните мотоди, по които да се определя цената, обясни Щонов. Той не се ангажира с конкретна цифра за увеличение, защото то зависи само от ДКЕВР, но според него спряганите 20% са "твърде много".

"Трябва да се постигне баланс в системата, но за неговото реализиране мярката няма да бъде само една, като увеличението цената на тока", допълни още енергийният министър и обясни, че в момента дефицита в енергийната система е 3 млрд. лв., а по първоначални изчисления на годишна база той се увеличава с между 500-600 млн. лева. "Това ще продължи така ако не се предприемат спешните мерки, които подготвяме", категоричен е той. Като начало ще бъде създаден енергиен борд. "С негова помощ и тъй като мандата на правителството е ограничен, една от идеите която си обсъжда е ДКЕВР да работи на надпартийно ниво, тоест да бъде директно към Народното събрание", каза Щонов.

Щонов коментира и бъдещето на енергийната стратегия, която бе завещана от предишния енергиен министър Драгомир Стойнев: "Идеята не е да гледаме назад, а да гледаме напред. При условие че има едно правителство, което е оставило такъв дефицит и увеличаване с по 500-600 млн. на година, стратегията требва да се преработи". Той е категоричен, че трябва да се излезе от ситуацията и не може да се продължава в същата посока. "Това, което аз бих искал да имаме, е стратегия, която в средносрочен план да стабилизира финансовото положение", изказа мнението си Щонов. Идеята е да се намалят обявените загуби и евентуално да започнат изплащания на натрупаните задължения от предишните 4-5 години, от където са натрупани трите милиарда лева.

Енергийният министър от служебното правителство заяви, че "Южен поток" е много добър проект за България, и актуалният въпрос е как да се синхронизира с изискванията на Европейския съюз.

 

 

Мая Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във