Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЩО Е ИНВЕСТИТОР, ВСЕ Е СТРАТЕГИЧЕСКИ

Може и да е случайно, но от доста време насам стане ли дума за инвеститор, веднага му се лепва и определението стратегически. Без оглед на това дали изобщо му приляга, или не. Дойдат примерно Дойче телеком или Телеком Италиа Мобиле да поразпитат за продажбата на БТК, и нашите приватизатори вдигат шум до Бога - Стратегически инвеститори се интересуват от БТК. Позаинтересуваха се Дженерал илектрик, Асеа Браун Бовъри, Шкода и Кончар от раздържавяването на някои железопътни заводи у нас - и обществото веднага научава, че стратегически инвеститори оглеждат железницата! Стратегически инвеститори идваха на сгледа и за банките и военните заводи, за Кремиковци и Нефтохим, за Булгартабак, за Варненска корабостроителница, термичните централи и електроразпределителните дружества. За стратегически инвеститори вече десет месеца чакат и морският и речният ни флот.
Цитираните по-горе дружества наистина си заслужават определението. Но къде изчезват те, след като дойдат и се уверят лично кой, какво и как продава?
Стратегическата равносметка сочи, че в крайна сметка по-голямата част от дружествата у нас стават собственост или на РМД-та (30% от сделките), или на офшорни фирми с неизвестни стратегически собственици. Да не говорим за Гад Зееви, който стратегически обра Балкан и на всичко отгоре се нареди сред стратегическите му кредитори. Сега синдиците на превозвача пак преговарят с тайнствени стратегически инвеститори.
В същото време на пръсти се броят дружествата, като БУЛБАНК, Нефтохим и Соди например, които бяха купени от наистина известни и уважавани по света компании. Резултатът от всичко това е, че реалните приходи от продадените предприятия са нищожна част от договорените. Остава надеждата, че след десетина години стратегическите РМД-та, ако не фалират, ще се издължат към държавата продавач.

Facebook logo
Бъдете с нас и във