Банкеръ Weekly

След срещата Путин - Борисов

Ще завие ли "Турски поток" към България?

В България през последните години няма значимо събитие, свързано с енергийните ни проекти с Русия. Нещата обаче са напът да се променят най-малкото заради "Турски поток", от когото и ние искаме "да отхапем малко". И една от целите на визитата на премиера Бойко Борисов в Москва през седмицата бе именно тази - да се договорят количества руско синьо гориво, които да получаваме от този газопровод и да транспортираме към трети страни.  

"Турски поток" категорично ще минава през територията на България, съобщи министър-председателят на съвместния брифинг с руския президент Владимир Путин в Кремъл след състоялата се среща между двамата. Той посочи, че държавата ни запазва газоразпределителната си роля на Балканите. "Относно това дали ще има втора точка на входа на газ през "Турски поток" за България - това, което говорихме и което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял вчера (29 май) с турския президент и нямат нищо против тази входна точка да бъде на българската граница", обясни Борисов. Според него количествата газ, които биха могли да идват на наша територия от съществуващата газова връзка през Украйна, заедно с очакваните от "Турски поток", ще възлизат общо на около 34-35 млрд. куб.метра. По думите му "това е сериозно количество, за което трябва да намерим формула да го разработим през европейския газоразпределителен център. И нашите колеги поеха ангажимент,  заедно с Европейската комисия, да намерят приемлива формула".

Руският държавен глава пък заяви, че темата за транспортирането на газа от "Турски поток" в Европа през България се разработва в практически план с Турция и нашата страна. И че "въпросът за обемите на транзитния газ през България трябва да бъде обвързан с обема на доставките за цяла Европа". Той подчерта също така, че Русия е надежден доставчик на енергоресурси, осигурявайки 100% от българските потребности на синьо гориво.

"Обемът на ежегодните доставки е около 3 млрд. куб. метра. Отбелязвам, че през територията на България преминават транзитни потоци на руски въглеводороди в други страни от Югоизточна Европа и има възможности за развитие на сътрудничеството в тази изключително важна сфера, като по този начин ще бъде внесен още по-голям принос за обезпечаването на европейската енергийна сигурност", каза Владимир Путин.

За доставките на природен газ след 2020 г. чрез "Турски поток" се говори от доста време у нас, но едва сега тези приказки придобиват някакво по-реално очертание. "Булгартрансгаз“ работи върху изграждането на реверсивен газопровод между Турция и България, като започна проучвания и за газопровод, който да доставя гориво от югоизточната ни съседка за газовия хъб "Балкан". Идеята е да се изгради изцяло ново трасе, започващо от района на турското село Дерекьой, което да  поема на север към Бургас и Варна. От газовия хъб тръбата ще пресича цяла Северна България и ще достига сръбския град Зайчар. До неотдавна едно такова начинание изглеждаше нежизнеспособно, но не е изключено изведнъж то да стане рентабилно след серията от политически срещи... 

Съществува и вариант доставките на руски газ да се извършват по ново, подводно трасе през Черно море. Което на практика би дублирало това на газопровода "Южен поток", но с намален обем (една вместо две тръби). Подобна теза застъпи президентът Румен Радев при неотдавнашното си посещение в руската столица. Отзвук на идеята за изграждане на "Български поток" (по думите на Радев - бел. ред.) обаче нямаше в Министерския съвет. Затова тя остана висяща, независимо от направените проучвания за този път. Все пак е хубаво да си припомним едно изказване, което направи руският външен министър Сергей Лавров през януари. Той поиска  "железни гаранции" от Европейската комисия, че проектът "Турски поток" няма да се провали, ако втората тръба от газопровода минава през България.

Любопитно за нас е и изявлението на депутата от италианската партия "Лига" Паоло Гримолди пред РИА "Новости"  по време на Петербургския международен икономически форум. "Необходимо ни е ново споразумение, за да стигне "Турски поток" от България до Италия, за да получаваме руски газ, защото Русия има не само икономически, но и политически интерес от това", отбеляза Гримолди, като едва ли просто ей така, от само себе си, е "избрал" маршрута.

"Строи се "Северен поток" по дъното на Балтийско море. Изгражда се и "Турски поток", така че ако той се появи в България, а това не е далеч от Италия, ние може да го построим", продължи италианецът. 

Газопроводът към Турция е в напреднала фаза - "Газпром" вече полага тръбите в турската икономическа зона на Черно море. Предстои подписване и на допълнително споразумение между Москва и Анкара за изграждането на неговото сухопътно трасе. 

Малко изненадващо, при визитата на премиера Борисов в руската столица не бе изнесена информация за водени преговори за цените на газа. Наистина договорът с единствения ни доставчик на такова гориво - "Газпром експорт", изтича през 2030 г., но тази суровина поскъпна значително на световните пазари през последните месеци и от голямо значение за нашата икономиката ще е едно споразумение за намаляване на цените. Именно заради въпросното поскъпване държавната компания "Булгаргаз" поиска увеличение на синьото гориво в страната от 1 юли с 16 процента. Пък и тези дни Европейската комисия обяви, че се е споразумяла с "Газпром" да започне да продава природния газ в Югоизточна Европа на конкурентни цени. Така руският концерн ще може да избегне грозящата го милиардна глоба за нарушаване на европейските антимонополни правила. Както е известно, Евросъюзът заведе дело срещу "Газпром", но, изглежда, че двете спорещи страни са напът да постигнат споразумение и то може да е от съществено значение и за газовия хъб "Балкан", и за други проекти, свързани с доставките на руски газ до нашия регион.

Интересно е и друго -  независимо че през последните седмици българското правителство се разбърза да размразява проекта "Белене", неяснотите около него продължават и след посещението на Бойко Борисов в Русия. По принцип руската корпорация "Росатом" нееднократно е проявявала интерес да участва като строител в изграждането на втора атомна. Сега руският президент Владимир Путин отново обяви, че страната му е готова да се върне към проекта АЕЦ "Белене", ако България реши да го реализира.

Борисов също се спря на тази тема, като посочи, че страната ни иска проектът да работи на пазарен принцип, който да може да се издържа и да генерира не само печалба, но и сигурност. "След 10-15 години ще имаме необходимост от базова мощност. Всички са добре дошли на пазарен принцип." Той посочи, че централата трябва да бъде построена на пазарен принцип - "който даде най-добри условия, е добре дошъл", бе позицията на министър-председателя. Така многобройните въпросителни около "Белене", което се съживява и замразява вече повече от 30 години, не намаляха.

.

Азербайджан започва доставки по Южния газов коридор

Соченият за алтернатива на руския газ Южен газов коридор бе официално открит. По него ще се доставя газ от Азербайджан към Европа на стойност 40 млрд. долара. Той е с дължина над 3500 км, преминава от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания, а отделните му сегменти са Южнокавказкият тръбопровод, Трансанадолският газопровод (ТАНАП) и Трансадриатическият газопровод (ТАП). Основният източник на газ е находището "Шах Дениз 2" в шелфа на Каспийско море.

Facebook logo
Бъдете с нас и във