Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще засилим отбранителното сътрудничество със Северна Македония

Министърът на отбраната Драгомир Заков изрази готовност за засилване на сътрудничеството със Северна Македония в областта на отбраната. "Споделяме общи ценности, обща съдба, общи история и общо бъдеще. Вярвам, че това ще бъде бъдеще на просперитет и сигурност за България и Република Северна Македония", каза министър Заков в изявления след срещата македонския си колега Славянка Петровска, която е на двудневно посещение у нас.

Българският военен министър посочи, че срещата е знак, че като страни - членки на НАТО, България и РСМ имат важна роля в региона за поддържане на сигурността и стабилността. "Ние имаме една ясна задача пред нас и пред нашите бъдещи поколения - никога повече Балканите да не бъдат споменавани като "барутния погреб" на Европа. Радвам, се че в последните години не е имало повод да се говори за Балканите по този начин. Отговорност на България и на РСМ е да направим така, че и в бъдеще никога Балканите да не бъдат източник на напрежение, източник на военен конфликт в Европа", подчерта той.

Министрите са обсъдили ситуацията в Украйна. Те са единодушни, че има доста сериозни рискове пред страните от Западните Балкани и пред нашия регион. Като страни - членки на НАТО, следва да направим всичко необходимо войната в Украйна да не се разпространи извън границите ѝ, категоричен е Драгомир Заков.

Въпросът за кибер- и хибридните атаки към двете страни също е бил обсъден от двамата министри. "И двете държави са жертва на кибератаки, на хибридни атаки. Имаме сериозна отговорност като министри на отбраната и по двустранна линия да си сътрудничим, за да управляваме тези сериозни рискове и заплахи", отбеляза Заков.

България е последователна в своята подкрепа за евроатлантическата интеграция на Северна Македония, каза военният министър и припомни, че бяхме една от първите страни, които ратифицираха протокола за присъединяване на РСМ към НАТО. За нас членството на РСМ в НАТО е гарант за териториалната цялост и сигурността на страната и ние бяхме водени от това разбиране, когато ратифицирахме протокола, изтъкна министърът.

Министър Славянка Петровска заяви, че договарянето за образование на военни лекари във Военноморското училище във Варна и ВМА в София е във финалната си фаза. Ще бъдат изпратени офицери от армията на Република Северна Македония във Военната академия в София. Българските войници бяха част от ученията в Македония през 2019 - 2020 г. Отправена е покана за съвместно учение в РСМ в центъра “Криволак”.

Северна Македония подкрепя кандидатурата за членство в НАТО на Финландия и Швеция. По думите на министъра след 24 февруари нищо не е същото. Руската агресия срещу Украйна доказа, че няма траен мир. Новата геополитическа архитектура на континента изисква сплотеност и обща работа и колективна сигурност, подчерта тя.

Посещението на Петровска е продължение на започналите в началото на годината контакти на високо ниво в опит да бъдат нормализирани отношенията между двете страни в контекста на евроинтеграцията на Република Северна Македония, вето върху което наложиха първо Франция, а след това и България от 2020 г. досега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във