Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще защити ли Европейската комисия марките на българското сирене и кашкавал?

Ще бъдат ли  защитени пред Европейската комисия  наименованията на българското кисело мляко и бяло саламурено сирене? Този въпрос отдавна вълнува млекопроизводителите у нас.  

В момента по националната процедура за представяне на искания до Еврокомисията за вписване на наименования в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания се обработват заявленията за спецификации заедно с необходимата документация за регистрация на „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ като защитени наименования за произход.

Един от най-големите производители на този вид продукти и председател на обединението "Български традиционни млечни продукти" Димитър Зоров се надява до Коледа, процедулата да бъде задействана и от Еврокомисията да бъде поискано най-известните български млечни продукти, сред които е и българското кисело мляко, да получат Защитено наименование за произход. По този начин няма да може да се отказва на никоя мандра, която спазва правилата на производство, да се ползва от защитено наименование за произход

Според Зоров млекопреработвателният бранш е направил всичко необходимо това да се случи и сега реалния ход на процедурите за това са в ръцете на Министерството на земеделието. Пандемията от Ковид 19 е забавила нещата, но сега отново се работи по нея. В момента се правят проверки на девет предприятия, които вече са поискали защита.

Зоров смята, че освен за названията за краве, овче и козе и смес българско кисело мляко, производителите ще поискат и защита и за видовете българско саламурено сирене. Същото важи и за кашкавала, но според него за този продукт може би ще има най-много трудности. Причината е, че претенции към него в Евросъюза са предявили румънците и унгарците, независимо от историческия факт, че навремето ние сме ги учили как се прави кашкавал, категоричен е Зоров. Независимо от това те също се готвят да внесат документи в Еврокомисията.

Нашите производители твърдят, че имат много исторически доказателства за киселото мляко, за кашкавала и сиреното. Но теоретично не е изключено някоя съседна страна да ни попречи, смята Зоров. И допълва, че  гърците например вече имат защита за сиренето „фета“.

От Министерството на земеделието, храните и горите пък обясняват, че все още не могат да се ангажират с конкретен срок за изпращането на документацията, тъй като по процедурата се извършват проверки на място за двата продукта. След приключването им,  документацията ще бъде разгледана от Постоянната междуведомствена консултативна комисия по географски означения и храни с традиционно специфичен характер. Тя от своя страна ще предложи на министъра на земеделието да одобри със заповед изпращането на необходимите документи в Еврокомисията за преглед и последваща регистрация в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.

Що се касае до документация, засягаща регистрацията на наименованието „Български кашкавал“, тя все още не била подадена в земеделското ведомство, уточняват от там.

От влизането ни в Европейския съюз до сега, в земеделското министерство са подадени няколко искания за Защитено наименование за произход и Защитено географско указание за традиционно наши храни и седем заявления за включването в европейския регистър на продукти с традиционно специфичен характер.

Горнооряховски суджук и Българско розово масло вече са вписани в европейския регистър като защитени географски указания. От храните с традиционно специфичен характер са вписани и филе „Елена“, луканка „Панагюрска“, роле „Трапезица“, кайзерован врат „Тракия“ и пастърма „Говежда“. Преди две години странджанският манов мед също беше одобрен за регистрация от Еврокомисията  като защитено наименование за произход.

Facebook logo
Бъдете с нас и във