Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще загуби ли „Кинтекс“ договор за 80 млн. лева?

Колкото повече омекват краката на управлението, толкова по-голямо става влиянието на икономическия министър Корнелия Нинова. Примката, която Слави Трифонов и депутатите на "Има такъв народ" надянаха на врата на четворната коалиция, неусетно, но сигурно продължава да се затяга. А Нинова, като един много добър политически играч, не би пропуснала да се възползва от тази заплетена ситуация. Не за друго, а защото заради оцеляването на 47-ото Народно събрание и кабинета на Кирил Петков, оттук нататък едва ли някой ще посмее да й каже "Не!".

 

След скандалите около ВМЗ-Сопот от преди десетина дни, когато заради новите партийни назначения на Корнелия Нинова й се наложи да подмени истината поне три-четири пъти, в началото на отиващата си седмица отново замириса на барут. И това - докато още не е затихнал предишния скандал, гръмнал заради амбицията й да обуздае държавния оръжеен търговец „Кинтекс“ (виж публикацията ни „Нинова съвсем оплете оръжейните конци“).

За да не се мори в съчиняването на различни версии, досущ като в казуса с ВМЗ Сопот, тя прибягна до калената в не една и две бюрократични битки "рецепта" - резултатите от проверката на ведомствения инспекторат показват "редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор" в дейността на дружеството за 2021 година. За да приличат нещата на истински, въпросният доклад е изпратен както на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), така и на държавното обвинение. С дежурната "подсказка", издаваща какво точно очакват от АДФИ и прокуратурата министър Нинова и новото (т.е. нейното) ръководство на Държавната консолидационна компания, собственик на „Кинтекс“: бившият вече директор Александър Михайлов е нанесъл на дружеството (респективно - на държавата) сериозни щети и затова трябва да бъде разследван!

В знак на "протест", нароченият за грешник Михайлов отговори на удара с удар и също

започна да вади нелицеприятни "интимности"

житие битието на държавния оръжеен търговец, който по дефиниция отговаря за външната търговия с цялата гама изделия на военно-промишления комплекс.

Като начало, на 13 юни (понеделник) Александър Михайлов обяви, че дава наследниците си в "Кинтекс" на прокуратурата за безстопанственост и корупция. А на обществеността предлага да отсъди дали е морално днешните управляващи да съсипят всичко направено преди тях, само и само да наместят "свои фирми" на де що има ключови позиции в оръжейния бизнес като такъв.

Конкретната причината в случая е договор за 80 млн. лв., който - явно по заповед "отгоре" - трябва да бъде развален съвсем умишлено. Без някой да го интересуват подробности от рода на международен резил, арбитраж, неустойки и т.н.

В официално писмо до медиите, Александър Михайлов заявява:

За да разсея всички съмнения и с оглед защита на държавния интерес, ще публикувам двете възлагателни писма, с които Министерство на отбраната на чужда държава официално изпраща покана до „Кинтекс“ за сключване в срок до 30-ти май на договор за над 80 млн. лева. Това е рекордна по обем поръчка, която би гарантирала стабилността на дружеството поне за две години напред. Шокиращо е, че новото ръководство, назначено от министър Нинова, чисто технически още не го е подписало.“

Михайлов предостави официалните писма и докладa на експертите в „Кинтекс“ за този резултат, но със заличена търговска информация, за да защити интереса на дружеството (бел.ред. виж факсимилетата).

Според него, той нямал обяснение защо

представители на държавата заблуждават обществото

дори по теми, по които има безспорни доказателства и документи и поставят под риск тази огромна и вече спечелена поръчка, която е в полза на България. Нещо повече, Михайлов заподозря настоящето ръководство на „Кинтекс“  в „умишлен саботаж или пълно безхаберие“,  като подчертава, че щетите ще са за сметка на държавата.

И не само - той допуска и възможни корупционни планове, като нарочно се бави подписването на този договор, променя се стойността му, за да се представи след няколко седмици като нов проект, към който да се прикачи комисионно възнаграждение в размер на милиони левове в полза на някой частен интерес. Друга хипотеза е възможно

надуване на доставните цени от „лоялни наши“ фирми

с цел последващи отчисления.

Като професионалист съм загрижен за съдбата на „Кинтекс“ и не разбирам защо сега целенасочено се руши предприятието“, заявява бившият директор на държавното оръжейно дружество.

Разбира се  от Министерството на икономиката и индустрията, отрекоха, че изобщо има проект на такава стойност, но предоставените от Михайлов документи говорят друго…

Какво ще излезе от всичко това, не е ясно. Единственото ясно е, че апетитът за контрол над оръжейната индустрия у нас, не стихва при всеки нов началник на икономическото министерство, което пряко отговаря за нея. А с поверените му по закон лостове, може да преразпределя пазара, както, когато и в чиято полза му хареса. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във