Банкеръ Daily

Министерството на енергетиката за високата цена на промишления ток:

Ще вземем адекватни и бързи мерки

Андрей Живков

От 1 юли целият бизнес е на свободния пазар на тока. Скокът на цената на тока започна от август. Сега нещата се нормализират постепенно, но това въобще не ни успокоява. ТЕЦ "Марица-Изток" работи на пълна мощност - без два блока. Дефицит на производство на електрическа енергия няма. В момента сме на дъното на класациите за цена на тока в Европа, но пак ще повторя, че това не ни успокоява. Днес получихме много предложения от бизнеса и сега ще ги обсъдим, за да намерим начин да помогнем на бизнеса от това шоково покачване на цената на тока. 

Това заяви на брифинг министърът на енергетиката Андрей Живков, който днес проведе среща с представители на енергийно-интензивната индустрия, търговци на ток, синдикални организации, КЕВР, БЕХ и други експерти в търсене на варианти за намаляване на негативите за бизнеса, породени от високите цени на електроенергията на свободния пазар. 

"Следим внимателно цените по борсите. Следващата седмица ще проведем нова среща, като този път ще има представители на Министерствата на финансите и икономиката. Мерките, с които можем да помогнем, са много и тепърва ще ги обсъждаме. Искаме да имаме всички гледни точки по темата, за да вземем най-доброто решение и най-адекватните мерки. Отново ще кажа, че получихме много предложения от страна на бизнеса. В случая говорим за краткосрочни мерки, с които да се помогне и компенсира бизнесът. Ще рагледаме и мерки за пресичане на съмненията за евнтуална спекулация и злоупотреба на свободната борса. Ние нямаме подозрения към борсата. Ще предприемем мерки и към търговските производители на електроенергия", категоричен бе министърът. 

"Ситуацията е драматична. Все още не е настъпила зимата, а положението е шоково. Цените на въглеродните емисии поскъпнаха, а природният газ е много поскъпнал. Цената на въглищата също расте, а и не достигат. Трябва да се намери решение и нещата да се успокоят, за да може стопнаските потребители да изкараме зимата. Нещата са сериозни и служебното правителство трябва да намери вариант до март да се успокои ситуацията. Няма недостиг, но на всички пазари има паника", заяви от своя страна председателят на Управителния съвет на БФИЕК Константин Стаменов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във