Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще въведат времеви билет в столичния градски транспорт

В столичния градски транспорт предстои да бъде въведена нова тарифна политика при таксуването на пътуванията. Това съобщиха на брифинг зам.-председателят на Комисията по транспорта в Столичния общински съвет Зафир Зарков и председателят на СОС Георги Георгиев. Ще бъде въведен времеви билет, който ще се таксува спрямо пропътуваното време. Предвиждат се два негови варианта.

Първият вариант дава възможност с един билет пътникът да сменя превозни средства, стига прекачванията да са в рамките на 30 минути. Цена ще бъде като на обикновения билет в момента - 1,60 лв. С този билет столичани могат да се возят например 25 минути в един автобус, след което да се прекачат на друг транспорт, където ще трябва да валидират билета си. Ако го валидират в 29-ата минута на пътуването си, те спокойно ще могат довършат пътуването си до крайната му дестинация, обясни Зарков. Тоест няма значение колко време ще пътува пътникът общо. Само последното направено прекачване трябва да е в рамките на 30 минути. Вторият вариант за таксуване спрямо пропътуваното време ще бъде с едночасов билет на цена от 2,20 лв. Пътникът ще може сменя няколко транспорта, като отново при валидиране на билета в 59 минута, той ще може да довърши безпроблемно пътуването си.

Обсъжда се и въвеждането на нови варианти на талоните с билети за пакетни пътувания с отстъпка. Досега имаше талони с 10 билета. В бъдеще ще се въведат и талони с 20 билета. Ще има такива талони и с новите времеви билети. Пакет от 20 билета с прекачвания до 30-ата минута ще струва 30 лв., а пакет със същия брой билети за прекачвания до 60-атата минута– 60 лв. Предвижда се дневната карта, която в момента струва 4 лв., да важи за период от 24 часа от момента на закупуването ѝ, вместо да е валидна само в рамките на деня. Тя ще струва 6 лв.. По думите на Занков нейната цена не е променяна през последните 10 години и вече е нужна корекция.

Подготвяните промени в тарифите ще влязат в сила във втората половина на януари 2022 г., съобщи председателят на СОС Георги Георгиев. На първо време старият билет от 1,60 лв. ще важи паралелно с тези, които са за таксуване на база пропътувано време, но в бъдеще ще дойде момент, когато старият тип билет ще „бъде пенсиониран“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във