Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще върнат лиценза на "Емко"

Държавата ще върне лиценза за внос и износ на завода за боеприпаси "Емко". На 18 септември като извънредна точка от дневния ред Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките ще разгледа искането на дружеството.

"Обръщам се към работниците на "Емко". Вие сте изключително важни за нас и сте изключителна важна част както за региона, така и за икономиката на страната", каза икономическият министър Емил Караниколов на извънреден брифинг.

Преди два месеца полицията, служба КОС и "Пожарна безопасност" направиха проверка в завода и откриха редица нарушения, свързани с безопасността при съхранението на боеприпаси. Съответно компетентните органи уведомиха Междуведомствения съвет. Който на свой ред отне лиценза за внос и износ на "Емко" за шест месеца или до отстраняването на нарушенията.

Преди седмица от дружеството изпратиха писмо до съвета, с приложени три констативни протоколи от служба КОС, в два които се посочва, че нередностите са отстранени. В третия обаче имало констатации, че някои проблеми не са решени, за което е даден срок от един месец. 

След това главният секретар на Междуведомствения съвет Аню Ангелов е поискал информация от полицията дали са отстранени нарушенията, открити от всички органи, включително служба "Пожарна безопасност". Караниколов вече получил уверение, че тази информация ще бъде налична за заседанието в понеделник. В аванс той уточни, че Икономическата полиция не е открила проблеми.

"Нека ръководството на "Емко" се погрижи да отстрани нарушенията и лицензът им ще бъде възстановен веднага. Ако са отстранени нередностите, нямаме никакви основания да не върнем лиценза. Надявам се вече да са ги отстранили, но това не мога да го твърдя, докато не получа информация от полицията", допълни министърът на икономиката.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във