Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще влязат ли ИТ специалистите в училищата?

Образователното министерство си е поставило за цел да привлече специалисти от ИТ сектора в класните стаи, за да подготвят учениците за предизвикателствата на съвременния свят. 

Според ресорния министър Красимир Вълчев за учениците, които се обучават в областта на информационните технологии, е изключително важно да имат непосредствена връзка с ИТ сектора. Вълчев присъства в петък на информационния ден на Националната програма "ИТ бизнесът преподава", който се проведе в София Тех Парк. Министърът смята, че влизането на компютърни специалисти в училище ще помогне на учениците да придобият необходимите компетентности, за да се развиват в тази област. ИТ секторът е сред тези, които генерират най-високи доходи и задържат младите хора в България, затова ние трябва да направим всичко необходимо да имаме добра база от софтуерни специалисти.

Програмата стартира в началото на тази учебна година. До момента желание за участие са заявили 51 училища и 23 фирми. Могат да кандидатстват всички училища, като проектите се подават до 21 октомври. Целта на програмата, която е на стойност 1 милион лева, е да осигури по-добра връзка между бизнеса, училищата и професионалните гимназии. По нея ще се провеждат семинари в областта на киберсигурността, 3D решенията и разработката на софтуер от представители на технологични фирми. Ще има и обучения на учители.

„При това темпо на новопоявяващи се технологии, е необходимо да им осигурим актуализация на знанията.  А запознаването с проекти на бизнеса, ще има даде примери, които да използват в преподаването. Като цяло програмата „ИТ бизнесът преподава“ подпомага практическата ориентация на образованието.", коментира Вълчев. 

В българските училища традиционно има недостиг на учители по специалностите информационни технологии и английски език, а най-остър е недостигът на преподаватели по математика, физика, химия, учители по професионална подготовка, природо-математическите науки. Затова е важно не само да се обезпечи количествения недостиг, но и да бъдат мотивирани по-добрите ученици да се включат в педагогическата професия. В инженерните направления от тази година са предвидени стипендии. 

Българската икономика се трансформира в годините след икономическата криза и все повече се ориентира към сектори с по-висока добавена стойност. По данни на Института за пазарна икономика през последните 10 години най-голям ръст на наетите лица се наблюдава в ИКТ сектора (информацонни и компютърни технологии). Това е и секторът с най-високи заплати в страната – средната заплата в него е над максималния осигурителен праг. Тази динамика обаче се концентрира предимно в София (ръст от над 30 хил.) и в известна степен в Пловдив и Варна. Макар през последната една-две години да се чуват добри новини от различни места, другите икономически центрове все още не успяват да привлекат достатъчно на брой компании в сектора на информационните технологии, които да натежат на местния пазар на труда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във