Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще увеличи ли заплатите частният бизнес?

Доходите не са спрели да се повишават, откакто сме в ЕС. През последните години растат с порядъка на 8-10%. Догодина нашата прогноза е за 8,4% ръст. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред Нова телевизия.

"Като икономика растем много по-бързо от средноевропейското ниво. Ръстът на европейската икономика бил около 2%, а на българската – около 3,5%. В същото време по равнище на доходите сме последни в ЕС. Това е така, защото сме на последно място по БВП на глава от населението, както и на последно място сме по производителност на труда. България е сред страните с най-малка продължителност на трудовия път. Сред страните сме и с най-малко работни дни в годината”, уточни Велев.

Според него доходите и пазарът на труда са двата големи проблема.

"Според мен част от причината за протестите е това, че хората не виждат друг начин, с който да повлияят върху доходите си. Друг проблем е, че именно в условията на недостиг на работна сила се говори за внасяне на работна ръка”, коментира бившият социален министър Иван Нейков.

По думите му в основата на цената на труда стои квалификацията. Когато тя няма влияние върху доходите, единственият вариант са протестите. Васил Велев обаче не се съгласи с тази теза и заяви, че в някои сектори има такава връзка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във