Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЩЕ УЧАСТВАМЕ И В ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - СОФИЯ

Г-н Мазалера, Далкиа е сред големите компании в Европа, които се занимават с управлението на топлофикации. Какво ви накара да се насочите към българския пазар?
- Причините са две. На първо място, ние търсим начин да осъществяваме основната си дейност - да доставяме енергия за нашите клиенти. Управляваме над 600 топлофикационни дружества в целия свят и целта ни, както на всяка нормална компания, е да разширяваме бизнеса си. Другата причина е, че българското правителство обяви за приватизация три големи топлофикации - в Русе, Пловдив и Варна, които представляват интерес за нас. Преценихме, че сега е дошъл момента да навлезем и в България. Тя е сред страните с най-висок икономически растеж в региона. Това ни дава основания да вярваме, че постепенно ще се повиши броят и на битовите клиенти, и на промишлените абонати. Знаем също, че в България има нужда от подобряване на енергийната ефективност, което ще ни позволи да разгърнем всички услуги, които предлагаме.
Това е вторият опит да пробиете у нас. Предишното ви участие в конкурсите за Топлофикация - Плевен и Топлофикация - Русе не завърши успешно. Анализирахте ли причините?
- Разбира се, извадихме си добри поуки. А и добре съзнаваме, че не може винаги да печелим. Все пак участието ни в конкурса за Топлофикация - Плевен бе първата ни стъпка във вашата страна. Аз лично се срещнах с кмета на града и от разговорите с него разбрах, че може да допринесем за развитието на този тип услуги. Наистина не спечелихме, но сме убедени, че в България има място и за нас. Това ни накара да се върнем отново.
Сега участвате в обявените от Агенцията за приватизация процедури за продажбата на топлофикациите в три големи български града. Имате ли предпочитание към някоя от тях?
- За нас е важно да управляваме подаването на енергия в местен мащаб. Крайната ни цел е да имаме конкурентна цена, поносима за крайните клиенти, което се получава само при висока ефективност на производството. Ще участваме и за трите дружества и смятам, че имаме нашите преимущества за да представим сериозни оферти.
Ваши конкуренти обаче ще са имена като Газпром, EVN, CEZ…
- Ние също не сме малка компания. Част сме от група, която има двама основни акционери: Веолия Енвайърмънт - световен лидер в услугите, свързани с опазване на околната среда, и Електрисите де Франс. Но аз не смятам, че въпросът трябва да се поставя дали фирмата е голяма, или малка, а как точно смята да развива дейността на топлофикацията, която спечели.
Предполагам, знаете, че в нашите топлофикационни предприятия са изправени пред проблеми - задължения към доставчиците на горива, несъбрани вземания от абонатите си... Може би е още рано, но мислили ли сте за решаването на тези проблеми?
- Мога да ви уверя, че чета внимателно българските вестници. Такива проблеми сме срещали и в други държави в Централна и Източна Европа и сме намерили подходящи решения. Основната причина за тях е липсата на инвестиции, които да намалят загубите и да повишат ефективността на системата. Но и с инвестициите е необходимо да се действа разумно, тъй като те се отразяват на крайната цена и клиентът ще трябва да плаща. Добре преценени вложения - това е нашето мото.
Има ли смисъл да ви питам за офертите, които ще предложите...
- Със сигурност цената ще е справедлива.
Предвиждате ли в стратегията си за развитие в Централна и Източна Европа някаква определена сума за инвестиции?
- Последната ни придобивка бе на топлофикацията в полския град Лоц през 2005 година. Платихме около 220 млн. евро, като поехме социални и инвестиционни ангажименти. Мрежата ни там е дълга около 800 км и доставяме отопление за 830 хил. жители и много фирми във втория по големина град в Полша. Ние нямаме конкретно фиксирани суми. Инвестираме дългосрочно и когато стъпим в една страна, оставаме там завинаги. Първата ни стъпка в България бе закупуването на мажоритарен дял в българската Компания за енергоспестяване, която се занимава с енергийна ефективност. Сега сме готови за следващата крачка.
Далкиа бе един от тримата кандидати, които участваха в конкурса за избор на частен оператор на Топлофикация - София, обявен през далечната вече 2002-ра по настояване на Световната банка. Докъде стигна тази процедура?
- Ние не сме уведомени официално, че конкурсът е прекратен. А и това все пак не зависи от нас. Може би не задавате въпроса на точния адрес.
Сега предстои преструктуриране на Топлофикация - София и обявяване на процедура за приватизацията й до края на 2007-а. Вие ще се включите ли в нея?
- Ако такъв конкурс наистина бъде обявен, най-вероятно да.
В досегашната си практика като компания използвате ли накъде фирми - посредници между топлофикацията и абонатите. У нас те са популярни като топлинни счетоводители?
- Това, което мога да ви кажа, е, че всяка държава има свои конкретни особености в управлението на топлофикационния си сектор. Присъстваме на доста места и навсякъде използваме най-подходящите начини за решаване на проблемите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във